Ca n'Úrsul
Castellgalí

Raval de Boades.
    Raval de Boades, nucli antic

Cortés Elía, Maria del Agua

Aquest mas es troba al nucli antic de Boades, al peu de la carretera que porta a la fàbrica dels Carburos, en el que hi ha una concentració de diferents cases: can Cadevall, can Vilaseca, cal Tet, ca la Francisca, ca l'Úrsul i la desapareguda cal Pedrissó. És una casa que ha patit moltes reformes al llarg del temps tot i que deixen veure l'estructura més antiga de planta i pis, amb teulada a doble vessant amb carener paral·lel a la façana principal, i amb la façana principal que actualment es troba tapada per un afegit recent compost per uns arcs a la planta baixa i una eixida tancada al pis. La porta principal, que era a la façana de migdia, és allindada de pedra. L'interior està estructurat en dues crugies paral·leles a la façana principal, una més ample i amb un arc de mig punt de pedra al mig per aconseguir un ampli espai. La casa tenia dues tines folrades amb cairons que es conserven: una tapada i l'altra a la que s'ha fet un accés per davant i s'utilitza com a rebost.

La casa ha estat molt reformada tot i que conserva els baixos i les tines.

Desconeixem l'origen d'aquesta casa, tot i que s'assenta sobre l'antiga vil·la romana de Boades. La primera notícia escrita és del capbreu de 1730 (ASM) que cita a Magí Ursol a casa de Munt. En aquest mateix capbreu es cita a Joan Casadevall al mas Casadevall, amb la qual cosa veiem que Cadevall era la casa de vall (abaix) i can Úrsul era la casa de munt (amunt), degut a la ubicació que ocupen ambdues cases al nucli de Boades. La tipologia de l'arc de la planta baixa pot correspondre a finals del segle XV o posterior, tot i que és difícil assegurar-ho.