Tines del camí de Cassassaies
Castellgalí

Es troben al peu del camí que passa davant del mas Casasayas i que porta a Vilumara

XVIII ?
    Es troben molt enrunades.
    Cortés Elía, Maria del Agua

Conjunt de dues tines situades dins una edificació rectangular i d'un celler. Les tines es troben en una edificació que aprofita el desnivell del terreny, de planta rectangular de pedra unida amb morter de calç i que estava coberta amb teulada a doble vessant que no es conserva. Els dipòsits són circulars i no conserven els cairons que els folraven. Un d'ells està trencat pel mig i es pot accedir a l'interior. Conserven el graó superior on es recolzava la tapa de fusta. Darrera de les tines queden restes d'un celler situat a un nivell inferior cobert amb volta de canó. Actualment part de la volta està ensorrada i cobreix bona part del celler quedant aquest semi soterrat. A la part interior es pot veure la llinda de l'antiga porta amb les dovelles posades a plec de llibre, igual que a la volta. Sobre aquesta volta hi havia una habitació de la que només resta un angle.

Les tines eren dipòsits construïts en pedra i morter de calç, generalment folrats interiorment amb cairons ceràmics vidriats. La filada de cairons superior es feia uns 15cm reculada fent una petita lleixa a tot el vol en la que es recolzava la tapa de fusta o brescat on s'abocava la verema i es trepitjava, després es treien les fustes i la rapa queia al recipient inferior. A la part inferior la boixa permetia treure el vi un cop fermentat. La boixa és una pedra quadrada amb un forat al centre. Sota la boixa l'espai era una mica més enfonsat per tal de posar la portadora. S'aprofitaven lloc amb desnivell natural per tal que l'accés fos fàcil tant per dalt com per baix. Les tines al peu de les vinyes es feien per facilitar la feina al pagès, ja que així no havia de transportar la collita fins el mas, sinó que ja la dipositava a la tina. A finals del segle XVIII l'hereu de Casasayas va donar permís al parcer per construir una tina al costat d'una altra que ja hi havia, l'amo li donaria la calç, la fusta i les teules i quan s'acabés el contracte l'amo la recuperaria. Podria tractar-se d'aquestes tines.

AA.VV. (2005). Tines a les Valls del Montcau. Consorci de laes Valls del Montcau. Editorial Farell.