Tines del Flequer 1
Castellgalí

Vall d'Artigues. Can Flequer.
    Davant de can Flequer, a l'altra banda del camí

L'edifici de les tines ha perdut la teulada tot i que el del celler la conserva intacte.
    Cortés Elía, Maria del Agua

Conjunt format per dues tines i un celler adossat al costat. Les tines es troben dins una edificació de planta rectangular que aprofita el desnivell del terreny de manera que sigui accessible a mitja alçada, al nivell de la boca de les tines. Hi ha dues portes allindades que permeten l'accés a cada una de les tines que tenen el dipòsit circular folrat amb cairons ceràmics i que conserven el graó superior on es recolzava la tapa. L'edifici ha perdut la teulada que era a un vessant i la porta més moderna no conserva la llinda. A la banda de llevant hi ha l'antic celler adossat que forma una habitació de planta rectangular cobert interiorment amb volta de canó de pedra i exteriorment amb teulada a un vessant. L'accés es realitza a través d'una porta amb llinda de pedra. Aquest celler queda al nivell inferior de les tines per facilitar el buidat del vi. A l'interior es poden veure les boixes de pedra de les dues tines i la zona més enfonsada al terra davant les boixes per tal de posar la portadora per buidar les tines. A l'exterior, abandonada, hi ha la base de pedra de la premsa. L'obra és de pedra.

Les tines eren dipòsits construïts en pedra i morter de calç, generalment folrats interiorment amb cairons ceràmics vidriats. La filada de cairons superior es feia uns 15cm reculada fent una petita lleixa a tot el vol en la que es recolzava la tapa de fusta o brescat on s'abocava la verema i es trepitjava, després es treien les fustes i la rapa queia al recipient inferior. A la part inferior la boixa permetia treure el vi un cop fermentat. La boixa és una pedra quadrada amb un forat al centre. Sota la boixa l'espai era una mica més enfonsat per tal de posar la portadora. S'aprofitaven llocs amb desnivell natural per tal que l'accés fos fàcil tant per dalt com per baix. Les tines al peu de les vinyes es feien per facilitar la feina al pagès, ja que així no havia de transportar la collita fins el mas, sinó que ja la dipositava a la tina. Al peu de la riera del Flequer i vora la casa, hi ha cinc tines, les dues d'aquesta fitxa i altres tres al camí cap a l'oest. Aquestes tines sembla que abans les utilitzaven la gent de Manresa que menava les vinyes que hi havia a prop. El vi el baixaven en bots de pell de cabra i carros a Manresa. Es conserva un document de venta de vinyes a l'Arxiu de Manresa (notari Josep Mandres, 18.02.1829, f.11) en el que s'especifica la venda de les vinyes de la soleia i l'obaga del Flequer feta pel propietari del mas Flequer, Pere Guàrdia, a Domingo Bohigues i Feliu de Manresa. Especifica els parcers de cada zona (8 a l'obaga i 5 a la soleia), també especifica que li deixa al comprador dues tines, una a la soleia i l'altra al Flequer.

AA.VV. (2005). Tines a les Valls del Montcau. Consorci de les Valls del Montcau. Editorial Farell. Ballbé i Boada, Miquel, Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages, Manresa, Centre d'Estudis del Bages, 1993.