Tines del Flequer 2
Castellgalí

Vall d'Artigues. Can Flequer.
    Al camí de can Flequer a Marganel, poc després de la casa

Regular
    Una de les tines ha perdut la teulada i un dels cellers, tot i que els altres dos cellers i les altres dues tines la conserven intacta.
    Cortés Elía, Maria del Agua

Construcció formada per tres tines i dos cellers, situada en una zona en que el terreny fa un desnivell sobre la riera de Castellet. Al nivell superior i adossades entre elles hi ha les tres tines. Dues de forma circular a l'exterior i una de forma quadrangular. Les circulars estan cobertes amb cúpula i només una conserva els cairons que la folren interiorment; la quadrada per fóra té el cup circular i teulada a un vessant que està enfonsada. En el nivell inferior i adossats a les tines hi ha tres cellers, un d'ells està enfonsat totalment, mentre que els altres dos encara conserven la volta de canó interna i la teulada a un vessant. A cada un d'ells dóna la boixa de pedra foradada de la corresponent tina. A l'exterior de la construcció de llevant hi ha la pedra de base de la premsa que està abandonada. Tota la construcció és de pedra, excepte les teulades a un vessant que són de teula àrab.

Aquesta tina era coneguda com Cal Torres.

Les tines eren dipòsits construïts en pedra i morter de calç, generalment folrats interiorment amb cairons ceràmics vidriats. La filada de cairons superior es feia uns 15cm reculada fent una petita lleixa a tot el vol en la que es recolzava la tapa de fusta o brescat on s'abocava la verema i es trepitjava, després es treien les fustes i la rapa queia al recipient inferior. A la part inferior la boixa permetia treure el vi un cop fermentat. La boixa és una pedra quadrada amb un forat al centre. Sota la boixa l'espai era una mica més enfonsat per tal de posar la portadora. S'aprofitaven llocs amb desnivell natural per tal que l'accés fos fàcil tant per dalt com per baix. Les tines al peu de les vinyes es feien per facilitar la feina al pagès, ja que així no havia de transportar la collita fins el mas, sinó que ja la dipositava a la tina. Al peu de la riera del Flequer i vora la casa, hi ha cinc tines, les dues d'aquesta fitxa i altres tres al camí cap a l'oest. Aquestes tines sembla que abans les utilitzaven la gent de Manresa que menava les vinyes que hi havia a prop. El vi el baixaven en bots de pell de cabra i carros a Manresa. Es conserva un document de venta de vinyes a l'Arxiu de Manresa (notari Josep Mandres, 18.02.1829, f.11) en el que s'especifica la venda de les vinyes de la soleia i l'obaga del Flequer feta pel propietari del mas Flequer, Pere Guàrdia, a Domingo Bohigues i Feliu de Manresa. Especifica els parcers de cada zona (8 a l'obaga i 5 a la soleia), també especifica que li deixa al comprador dues tines, una a la soleia i l'altra al Flequer.

AA.VV. (2005). Tines a les Valls del Montcau. Consorci de les Valls del Montcau. Editorial Farell. Ballbé i Boada, Miquel, Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages, Manresa, Centre d'Estudis del Bages, 1993.