Les Deus
Mediona

Possiblement arrasat per l'activitat agrícola.
    Fitxa PAP090 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    4833 Inventari Patrimoni Arqueològic
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Taller de sílex a la dreta del riu Riudebitlles amb una extensió de quasi 1 km, en concret a l’últim revolt que fa el riu abans d’entrar a Sant Quintí de Mediona, molt proper al jaciment de Mediona 1. És una extensió de terreny molt gran, amb zones d’aiguabarreig i de difícil accés. L’indret és clarament apte per l’assentament humà, a tocar del riu molt protegit de les inclemències del temps degut als turons que l’envolten.

L’estudi dels materials atribuïbles presenta un problema cronològic amb peces clarament Llevallois i d’altres, menys presents del Mosterià. El jaciment fou descobert el 1956 al revisitar la zona per la presència d’uns materials ibèrics. Tot i les dificultats del seu estudi s’han distingit tres zones: Taller de de “Les Deus” (Mosterià), el Taller de la vessant de dalt de la Cova del Toixó o de Can Llopart, tal vegada Neolític i els Hort davant de la Cova del Toixó (Neolític).

Hi ha peces exposades al museu de Vilafranca.

Jaciment descobert per Amador Romaní, de Capellades, que va trobar sílex al camí però la troballa no es va divulgar. Més endavant Pere Giró ja en parla en els seus Quaderns de camp vol. 4. La zona torna a ser investigada i es fa esment al "Informe de Actividades Arqueológicas" del Museu de Vilafranca. Ja el 1957 es “redescobreix” i és estudiat per Pere Giró.

GIRÓ, P. "Notas de Arqueologia de Catalluña i Baleares. Sant Quintí de Mediona". Ampurias. XXIV, p.234.

GIRÓ, P.. "Activitats Arqueològiques IV. Estacions-tallers superficials a la comarca del Penedès". Agrupació Excursionista "Cataluña

GIRÓ, P.. "Museos Arqueológicos no servidos por el Cuerpo Facultativo de Archiveros, Bibliotecarios y Arqueólogos de Villafranca del Panadés (Barcelona)". A: Memorias de los Museos Arqueológicos. Madrid, 1960. Vol. XVI-X. p.234

MONFOROT SALIONS, J. Talleres líticos de superfície del Panadés y extensiones. p.88-108