Mediona I
Mediona

Fitxa PAP071 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    4159 Inventari Patrimoni Arqueològic
    Científic/Cultural
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Abric, zona d’ocupació amb estructures de caràcter perible de la que es disposa de poca informació. Sembla que el jaciment fou localitzat fruit d’unes prospeccions als anys ’80 degut a informacions orals que situaven la localització de sílex a la zona.

En aquest jaciment es va fer un sondeig d’uns  6 m2 de superfície i una trinxera de 4 m2 a tocar d’una feixa. La metodologia arqueològica aplicada fou el mètode de coordenades cartesià Laplace-Méroc amb quadricula aèria, on sembla que es van localitzar un bon nombre d’estructures i sòls d’ocupació. Tanmateix encara no s’ha publicat els treballs de recerca i per tant és difícil aprofundir en les seves característiques.

Pel poc coneixement que es té, es sap de l’existència d’un nivell d’uns 0.40 m amb indicis d’una intensa ocupació i amb paral·lels a les ocupacions mosterianes de l’Abric Romaní. Són especialment interessants l’ampli espectre d’espècies caçades (senglars, grans bòvids, cérvols, èquids…): Pel que fa a la cultura material hi ha una indústria lítica de sílex de tècnica no laminar i predomini del retoc simple, que segons F. Bordes es podria adscriure al Mosterià avançat.

Des de la seva descoberta i inici de la recerca s’han fet diverses campanyes d’intervenció, incloses en projectes de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona sota la direcció de Jordi Estévez, Gerd Wenigerd i Rafael Mora.

S’hi ha intervingut l’estiu de 1987,1988, 1989, 1990, 1991. El 1992, la direcció anà a càrrec de Teresa Argelés i Toló,  Xavier Terrades i M. Àngela Taulé i els darrers tres anys 1993, 1994 i 1995  es van fer càrrec de l’excavació Teresa Argelés i Toló,  M. Àngela Taulé

"Sota la vinya d'en Busquets". El Portal de Sant Quintí de Mediona. 11

ANÒNIM. "Entrevista amb Jordi Estévez, co-responsable de les Excavacions Arqueològiques". El Portal de Sant Quintí de Mediona. 11

ESTÉVEZ, J.; PIQUE, R. "Mediona I: un asentamiento del paleolítico medio en Catalunya". Xàbiga. 6, p.126-143.

ESTÉVEZ, J.; WENIGER, G. "El jaciment paleolític de Mediona I". A: Tribuna d'Arqueologia 1989-1990. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1991. p.7-17.

ESTÉVEZ, J.; WENIGERD,G.;VILA, A.: Memòria excavacions al jaciment Mediona I (1987-1990). Nº 820