L'Armengol (L'Ermengol, erròniament Cal Panxot)
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Accés a Vallcàrcara des de la carretera de Monistrol.
  Emplaçament
  Vallcàrcara

  Coordenades:

  41.70211
  2.06053
  421833
  4617129
  Número de fitxa
  08223 - 39
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI - XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL Núm CPCC (Comissió urbanisme 05/12/1983)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  27963
  Accés
  Fàcil
  Residencial - productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 001A00035
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Mas compost de diversos cossos afegits al llarg del temps, organitzats al voltant d'una lliça a la qual s'accedeix per un barri tancat. L'edifici té diverses llindes datades (1697, 1758), i una galeria a llevant amb arcs sobrealçats. A ponent hi ha una gran era de rajola ben conservada amb algunes dependències. L'edifici està en ús i en explotació agropecuària, i ha anat essent restaurat i adequat als usos moderns sense desdir l'arquitectura original.

  A poca distància es troba l'església de Sant Feliu de Vallcàrcara, i a tocar d'aquesta un cup que deuria ser de les vinyes del mas. A l'interior el propietari hi guarda curosament una interessant col·lecció d'eines del camp, objectes artístics i altres elements d'interès que en fan un petit museu.

  Les primeres notícies del mas són de l'any 1328, tot i que se suposa anterior per la presència de l'església i un nucli originari de població devora. Es poden constatar les diverses ampliacions d'època moderna datades a les llindes. Actualment és un complex residencial i d'explotació agropecuària.

  FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.