Salallasera (Salallessera, La Sala de Lacera)
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Per pista forestal seguint la riera de Salallasera
  Emplaçament
  Vallcàrcara

  Coordenades:

  41.70437
  2.07706
  423211
  4617365
  Número de fitxa
  08223 - 40
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  La casa ha estat restaurada, però actualment està descurada. Els incendis van afectar alguna dependència.
  Protecció
  Legal
  BCIL Núm CPCC (Comissió urbanisme 05/12/1983)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  34395
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 002400DG21G070
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Mas d'origen medieval ampliat al llarg del temps. La façana nord manté l'aparell medieval original i una porta adovellada, i al sud s'hi va afegir un gran cos de galeria i terrassa; malgrat les successives ampliacions no té cap llinda datada. En un cobert afegit a llevant s'hi conserven dos cups de grans dimensions i en perfecte estat de conservació, un d'uns 2 m de diàmetre i l'altre d'uns 1,50 m. La façana sud va ser ampliada en època moderna amb uns coberts baixos de característics arcs de totxo. Vora l'era hi ha una pallissa espaiosa que fou afectada pels incendis de 2003, amb una gran porta metàl·lica nova.

  La documentació de la casa arrenca de l'any 1050, en què s'esmenta la Sala de Lacera, és a dir, el mas més important (no caseta) del terme controlat per la Torre o terme de Lacera; és l'únic element que ha conservat el nom de Lacera en tot el municipi. El topònim Sala o Sales perdura en el temps. L'antiguitat de la façana nord es remuntaria, si no a l'edifici original, sí a una construcció ferma d'època medieval. Apareix documentat sovint i, tot i que en època moderna no fou un mas esplendorós, mai deixà la seva activitat agrícola. Al segle XX passà a ser segona residència.

  AA.DD (2003) Lacera, Butlletí del Cercl e d'Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall. núm. 1 (Els masos de Sant Llorenç, agost 2003), Sant Llorenç Savall, edició de l'entitat.