La Serra
Sant Pere de Ribes

Camí del Montgròs

XIV-XIX
    BCIL. PGOU 1982 (Llei 9/93 PCC)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Masia situada al camí del Montgròs, a ponent del nucli de Ribes. És un edifici compost per diversos volums superposats. El volum principal consta de planta baixa i pis i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. El portal d'accés es troba descentrat en el frontis i és d'arc escarser adovellat, amb la clau inscrita amb l'any 1806, que es correspon amb una de les ampliacions del mas. A la part superior de la façana hi ha pintada una inscripció datada del mateix any. La resta d'obertures del frontis són d'arc pla arrebossat i es troben distribuïdes de forma aleatòria. En un extrem de la façana s'ha adossat un cos quadrangular d'un sol nivell d'alçat, amb la coberta habilitada com a terrassa transitable. A la façana de llevant hi ha adossada la torre de defensa de planta quadrangular. Entre aquest cos i el principal, orientat a llevant, hi ha un cos de planta baixa, pis i golfes amb la coberta a una sola vessant. En aquest mur totes les obertures són d'arc pla arrebossat i estan distribuïdes de forma aleatòria. A l'extrem de tramuntana hi ha adossat un cos perpendicular que es correspon amb la masoveria. Al davant hi ha un cos quadrangular que alberga l'antic forn de coure pa. La façana de ponent presenta un volum rectangular on hi ha l'antic celler de la casa. A l'interior d'aquest s'hi conserven una base de premsa i dos arcs de diafragma de pedra, un d'arc de mig punt i l'altre d'apuntat. Els espais i les estances de la casa es distribueixen entorn la sala principal. Des de la planta baixa s'accedeix a un hipogeu de considerable amplada, que consta de dues cambres; la primera sembla feta aprofitant una antiga sitja, mentre que la segona, situada al final de la galeria, presenta bancals correguts amb orificis circulars per dipositar-hi gerres. Entre les estances, destaquen la cuina amb les piques de pedra i un oratori amb la imatge de la Verge. Els sostres de la planta baixa estan suportats amb volta catalana, mentre que als pisos superiors presenten cairats de fusta. El paviment es manté de tova en totes les estances.
    Al costat del volum principal hi ha un cos perpendicular que es correspon amb un celler construït durant el segle XVIII, tal i com consta a la clau d'accés, on hi ha inscrit l'any "1766". Davant la masia hi ha diverses bases de premsa i un pou, a més d'un cos annex destinat a l'elaboració del vi. El recinte queda tancat per un baluard, obert amb una portalada d'arc escarser adovellat amb la clau inscrita amb l'any "1819". Al seu costat hi aflora la roca natural, que constitueix un sistema de recollida d'aigua pluvial, que es diposita en una cisterna subterrània. Davant d'aquesta hi ha una pica bugadera de pedra.

El nom de Saserra està documentat a la zona des del segle XII. Les primeres referències documentals de la masia les trobem al segle XVI, quan pertanyia als Roig de la Serra. El llinatge dels Roig de la Serra tenia possessions en terme de Vilanova i la Geltrú, tal i com consta al cadastre de l'any 1736. Durant el segle XIX, la masia va ser reformada, tal com ho testimonien les diverses inscripcions de la façana. Actualment encara es troba en mans de la mateixa família.

CAMPS I ARBOIX, J.; CATALÀ, F. (1966). Les cases pairals catalanes. Barcelona: Edicions Destino.
    DIVERSOS AUTORS (1991). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Baix Penedès. El Garraf. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
    PUIG, P. (1972). Regalims d'història de Sant Pere de Ribes. (inèdit)