Font d'en Zidro
Sant Pere de Ribes

Camí de la Font d'en Zidro

Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Font situada a peu del camí que hi ha sota el puig del Casalot. Es tracta d'una cocona subterrània que s'omple amb el degotall d'aigua provinent d'una esquerda on contacten dues capes geològiques diferents. S'hi accedeix descendint per unes escales de pedra, que queden resguardades per una construcció de pedra seca reforçada amb bigues de fusta. La cocona està separada del replà per una pedra horitzontal que permet atansar-se per recollir l'aigua. Des d'aquest punt en surt un petit canal que condueix l'aigua sobrant a l'exterior, en direcció ponent. Aquesta surt per una obertura d'arc escarser ceràmic, per on cau en una bassa rectangular amb pedres inclinades, on antigament s'hi rentava la bugada. La bassa queda tancada per un mur de pedra revestit amb morter amb un accés d'arc pla arrebossat.

A la porta d'accés de la bassa hi ha pintat "Prohibido el Paso".

La font d'en Zidro és molt concorreguda pels ribetans per la seva aigua fresca i cristal·lina. Se'n conserva un testimoni gràfic de finals del segle XIX, on diversos personatges ribetans reposen al seu costat. Antigament, abastia d'aigua als habitants de la masia de Can Zidro i de Can Coma, així com dels seus horts, situats a les feixes veïnes.

VIRELLA, J. (1992). Visions geogràfiques del Penedès. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.