Capella del Redós de Sant Josep i Sant Pere
Sant Pere de Ribes

C. Doctor Marañón, 52

Josep Font i Gumà
    BCIL. PGOU 1982 (Llei 9/93 PCC)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Capella situada dins el recinte del Redós de Sant Josep i Sant Pere, de manera que el frontis està integrat al mateix edifici. És de planta rectangular amb l'absis no marcat en planta i està cobert a dues vessants. S'hi accedeix des del claustre del redós, a través d'un portal de mig punt. El sostre de la nau queda suportat per una encavallada que, juntament amb les llates, es troba ricament pintada. A l'altar s'hi pot contemplar un retaule barroc provinent de l'església Vella de Sant Pere. Als peus del temple hi trobem el cor, suportat per un arc rebaixat ceràmic i delimitat per una barana de fusta. La il·luminació de la nau ve proporcionada per un gran arc de mig punt situat a la part de l'absis, una finestra de mig punt a cada lateral i la rosassa, totes elles tancades amb vitralls. La part superior de les parets estan pintades amb frisos decoratius i inscripcions vermelles, entre les que hi trobem l'any 1910. El paviment es conserva de mosaic. A l'exterior, la capella queda rematada per un campanar d'espadanya ceràmic. L'acabat dels murs és de paredat comú i les obertures presenten emmarcaments ceràmics.

El Redós de Sant Josep i Sant Pere va ser construït entre els anys 1901 i 1905 per l'arquitecte Josep Font i Gumà, gràcies a una donació feta pels germans "americanos" Josep i Pere Jacas. Pocs anys després, vers el 1910, s'hi va construir la capella, igualment segons l'estètica modernista. Després de l'esclat de la Guerra Civil, la Generalitat de Catalunya va confiscar els retaules barrocs de l'església Vella de Sant Pere, un dels quals va ser traslladat posteriorment a la capella del Redós de Sant Josep i Sant Pere, on encara es pot contemplar en l'actualitat.

PLA, R., dir. (2009). Guia del Garraf. Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Sant Pere de Ribes, Olivella, Canyelles. Menorca. Triangle Postals.
    VICENTE, J. (1998). Els Retaules Barrocs de Ribes. Segles XVII i XVIII. Sant Pere de Ribes: Ajuntament de Sant Pere de Ribes.