La Fàbrica de Folgueroles
Folgueroles

Carrer de la Font, 45
    Emplaçament
    A l’extrem sud-oest del nucli urbà, en un solar delimitat pel carrer de la Font, el carrer del Rec d’Acumulada i el carrer del Timó

41.93792
    2.31254
    443011
    4643112
    08083 - 251
    1955
    Ref. Cad.: 3132105DG4433S
    Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat de grans dimensions situat a l’entrada del nucli urbà de Folgueroles, davant de l’encreuament amb la carretera BV-5215 i al costat de l’actual polígon industrial. Es tracta d’un edifici de planta rectangular, d’uns 120 metres de longitud, dividit en dues parts ben diferenciades: l’habitatge del director i l’espai destinat a l’activitat industrial. L’habitatge del director està situat a la banda de migdia del conjunt. Està format per cinc volums adossats, amb les cobertes de teula àrab d’una i dues vessants i distribuïts en una i dues plantes. Els dos volums davanters, que delimiten el pati d’accés, estan organitzats en una única planta, coberts amb un terrat delimitat amb teulades d’un sol vessant i presenten grans obertures rectangulars emmarcades amb pedra, amb les cantonades i el sòcol bastits amb el mateix tipus de pedra i la resta del parament arrebossat i pintat. El pati està delimitat amb un accés rectangular delimitat amb pilars de pedra i tancat amb una porta de ferro treballada. Des del pati s’accedeix als volums posteriors, organitzats en dues plantes. El central presenta un porxo davanter i obertures rectangulars a la planta baixa i d’arc de mig punt al pis, totes elles amb els emmarcaments arrebossats. Els volums laterals presenten la planta baixa bastida amb pedra i la superior arrebossada, amb algunes franges verticals decorades amb pedra també. Adossada a la façana de tramuntana hi ha la nau destinada a la producció, on hi havia els telers i la maquinària utilitzada durant l’activitat industrial. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants i s’organitza en una única planta. Presenta grans obertures rectangulars, delimitades amb unes franges verticals bastides amb pedra que divideixen el parament. El sòcol està bastit amb la mateixa pedra que basteix les franges. La resta del parament és arrebossat. A la façana de ponent hi ha dos grans accessos a l’interior, un d’ells protegit amb un porxo de factura posterior. A la banda de llevant hi ha una torre de planta quadrada adossada al parament, al bell mig de la nau.

L’edifici fou bastit pel fabricant de Sabadell d’origen francès Guillem de Duffour Albí l’any 1951, en uns terrenys que eren propietat de Josep Serrabou i Coma. El mateix any, només amb la carcassa construïda, s’hi van celebrar els actes de la Festa Major de Folgueroles. L’activitat industrial es va posar en funcionament l’any 1955 amb el nom de Folgarolas Textil S.A., i amb una potència de 20 cavalls de vapor. L’any 1957, en el mateix edifici, es donà d’alta la Textil Pañera S.A., orientada a la fabricació de teixits de llana amb una potència de 16 cavalls. I l’any 1958 es va obrir un taller de filar amb una potència de 4 cavalls. A principis dels anys 70, la superfície de la construcció era de 1.159,40 metres quadrats i donava feina a 65 dones i uns quants homes, arribant a ser la segona activitat econòmica del municipi amb un 20% de la població activa (la primera era l’agricultura amb un 25%). Els treballadors eren del mateix poble i d’altres poblacions veïnes com Sant Julià de Vilatorta i l’horari laboral es distribuïa en dos torns de vuit hores (amb un descans de 4 hores al mig de cada torn que permetia a les dones ocupar-se de la família). La fàbrica es va tancar l’any 1987 degut als problemes que la indústria tèxtil patia en relació a la competència amb d’altres països.

La construcció fou bastida amb gran quantitat de pedra de Folgueroles en la seva varietat blava. Fou extreta de la pedrera d’en Parés o d’en Bon-Joan, que estava situada a la zona de la granja d’en Pons. Aquesta pedra es concentra a la façana principal, al sòcol que envolta l’edifici i en algunes parts dels murs laterals de la nau.

ARUMÍ, Pilar; AUTET, Lluís; BOVER, M. Àngels; HOMS, Maria; HOMS, Rosa; MOLIST, Bernat; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; SELLABONA, Cesca (2021). Folgueroles, batecs d’un poble. Història gràfica del darrer segle. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 57-59, 193.

ROVIRÓ, Xavier; PONCE, Santi; MORATÓ, David; ORRA, Ramon (2007). Els picapedrers de Folgueroles. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 39, 148.