La Costa
Granollers

Sector oest del terme municipal. Serra de Ponent
    Emplaçament
    Diversos camins d'accés que discorren paral·lels al bosc de la Costa i que permeten la connexió des del sud del municipi (camí de Can Ninou) fins a la xarxa de camins que neix al bosc de Sant Nicolau, al nord.
    130

41.58916
    2.27158
    439287
    4604419
    08096 - 488
    Arbre o arbreda d'interès
    SERVEI DE MEDI AMBIENT I ESPAIS VERDS (2004). Pla Especial de Protecció del Patrimoni Natural de Granollers. Catàleg dels Espais Naturals d'Interès Municipal (ENIM). Aprovat el 21/9/2004. Núm. Catàleg: ENIM-04. Publicat al DOGC núm. 4223, el 13/09/2004.
    ENIM-04
    Propietaris diversos
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de diversos boscos que es localitzen a la Serra de Ponent, a l’oest del municipi, resseguint la línia de la via fèrria de Barcelona a Puigcerdà pel costat oest. Concretament, són quatre boscos, els quals formen part de l’espai natural d’interès municipal de la Costa (ENIM-04). De nord a sud, són els següents:

Bosc de Can Many: una pineda enjardinada a la zona oest i un bosc mixt de pi blanc i alzina a l’est.

Bosc de Can Feliuà: bosc mixt d’alzines i roure martinenc.

Bosc de Can Riera: bosc mixt de pi blanc i alzina, amb abundant presència de caducifòlies com el roure martinenc i el lledoner.

Bosc de Ca n’Amat: bosc mixt amb zones d’alzina i roure martinenc i zones de pineda.

Aquests boscos creixen en pendents molt pronunciats, fet que ha donat el nom de la Costa. Aquesta característica pot ser observada en el camí de l’Esquella, que travessa zigzaguejant el bosc de Ca n’Amat connectat la carena de la Serra de Ponent amb el polígon industrial Congost. L’interior dels boscos de la Costa són espais poc accessibles que tenen un estat de conservació molt bo. Des de l’any 2019 s’estan habilitant una sèrie de camins que discorren paral·lels al bosc de la Costa i que permeten la connexió des del sud del municipi (camí de Can Ninou) fins a la xarxa de camins que neix al bosc de Sant Nicolau, ben a prop de la ciutat de Granollers. La seva morfologia allargada fa que La Costa sigui un excel·lent connector dels medis naturals del nord de la Serra de Ponent (boscos de Sant Nicolau i la Font del Ràdium) i del sud del Pla de Palou (Bosc de Can Cabanyes i Bosc de Can Gordi), (fitxa ENIM-04).

Igual que succeeix amb la majoria de boscos de Granollers, el que actualment queda d’aquests boscos és només un fragment entre les grans masses arbòries que recobrien en el passat la plana vallesana. Sembla molt probable que hagi perdurat per la inaccessibilitat del terreny on es produeix el seu creixement, o perquè els pagesos mantenien els seus boscos per extreure’n productes que compaginaven amb l'agricultura i la ramaderia (ROMERO, 2000).

SERVEI DE MEDI AMBIENT I ESPAIS VERDS (2004). Pla Especial de Protecció del Patrimoni Natural de Granollers. Catàleg dels Espais Naturals d'Interès Municipal (ENIM). Aprovat el 21/9/2004. Fitxa del Catàleg: ENIM-04 (La Costa).