Horta de Sobre-riba Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Esteve de Granollers
  A 550 metres per camí rural de la carretera B-522 , punt quilomètric 3'650

  Coordenades:

  41.97208
  2.26741
  439302
  4646936
  08100-166
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  XIX
  Regular
  En alguns punts el mur es troba aterrat i les parts de tàpia acusen l'erosió.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref.Cad: 08099A00300032
  Jordi Compte

  L'horta de Sobre-riba està situada uns metres a l'est de la masia de Sobre-riba, ocupant un ample espai que actualment és un camp de pastura.
  Es tracta d'un hort tancat de grans dimensions de forma quasi rectangular, amb el costat més curt d'uns 55 metres al sud i el més llarg d'uns 135 metres a l'est, formant un espai tancat, originalment dedicat al conreu d'uns 7300 metres quadrats. L'horta queda tancada per un mur de maçoneria de pedra a la base i de tàpia a la part superior amb coronament de teules i carreus foradats integrats al mur per la part interior, que originalment servien per a la vinya. L'horta té dos accessos, un estret que dóna a les estructures que delimiten un pati davant la façana est de la masia, i un portal ample emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta al nord-oest.
  A l'extrem nord-oest l'horta forma un queixal ocupat per una bassa de grans dimensions, parcialment picada a la roca i delimitada amb murs de maçoneria de pedra. A unes desenes de metres es conserven, cobertes de terra i vegetació, diverses lloses treballades que permetien desviar el curs del rec proper per a omplir la bassa.

  Les canalitzacions originals permetien regar per gravetat l'horta.