Horta de Pladelasala Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Esteve de Granollers
  A 1100 metres per pista asfaltada de la carretera C-153, punt quilomètric 5'100

  Coordenades:

  41.9724
  2.28802
  441010
  4646957
  08100-167
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  XIX
  Regular
  Es conserva aproximadament la meitat del mur perimetral de l'horta.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref.Cad: 08099A00100008
  Jordi Compte

  L'horta de Pladelasala està situada uns metres al sud-oest de la masia de Pladelasala, en un pla ocupat actualment per un camp de conreu pocs metres a l'est del riu Gurri.
  Es tracta d'un hort tancat de grans dimensions de forma rectangular, amb el costat més llarg conservat d'uns 90 metres a l'oest, formant un espai tancat, originalment dedicat al conreu d' uns 4500 metres quadrats aproximadament. L'horta queda oberta a l'est i al sud, on la major part del mur no es conserva. La part conservada del mur mostra dos paraments diferents. El mur nord està bastit amb maçoneria de pedra i coronat amb una filada de lloses i es troba sobre el desnivell que separa l'horta del pla on es troba la masia. En aquest mur hi ha un accés, prop d'un gran plataner, emmarcat amb pedra bisellada i amb la inscripció "PLADELASALA 1822" a la llinda amb una creu intercalada i el símbol dels tres claus que representen la Crucifixió de Crist. El mur oest i el petit tram del mur sud que es conserva estan bastits amb maçoneria de pedra a la base i les cantonades i de tàpia a la part superior amb coronament de teules i carreus foradats integrats al mur a mitja alçada per la part interior, que originalment servien per a la vinya.
  En el mur oest hi ha una estructura integrada, reformada modernament, que originalment contenia una sínia que s'accionava amb força animal i permetia elevar l'aigua del riu Gurri fins al nivell de l'horta.

  Davant la petita església de Pladelasala es conserven nombrosos carreus foradats, utilitzats originalment per a la vinya, que provenen de les parts derruïdes del mur que tancava l'horta.