Horta del Rossell
Gurb

A 550 metres per camí rural de la carretera B-522, punt quilomètric 6'000

La masia es troba en desús i l'antiga horta tancada es troba derruida quasi completament.
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

L'Horta del Rossell es troba situada en un pla lleugerament elevat a l'est del serrat de l'Horta i de la carretera B-522 i al sud-oest del riu Ter.
    Es tracta d'una masia de reduïdes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis amb nombroses estructures adossades al voltant. Està bastida amb murs arrebossats de maçoneria de pedra a la base i de tàpia a la resta i amb algunes reformes d'obra. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa tres finestres i un portal emmarcat amb obra vista i llinda de fusta. Al primer pis hi ha una galeria central formada per una obertura d'arc rebaixat i una finestra a cada costat.
    Les façanes oest, nord i est es troben dominades per diverses estructures adossades, bastides amb murs de maçoneria de pedra i nombroses ampliacions i reformes d'obra vista.
    A l'est de la masia ha l'antiga horta del Rossell, ubicada en un nivell inferior respecte a la masia i en una petita vall al sud-oest del riu Ter. Es tracta d'un hort tancat de grans dimensions, de forma pràcticament quadrada i uns 50 metres per costat. Està delimitat amb un mur de tàpia coronat amb teules del que només es conserven set petits trams, el més llarg dels quals és d'uns 20 metres. A l'extrem sud-oest de l'hort tancat hi ha una bassa, actualment coberta de vegetació.