Habitatge al carrer del Palau, 7
Rupit i Pruit

Carrer del Palau, 7
    A l'extrem de migdia del nucli urbà de Rupit

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta irregular, format per dos cossos adossats. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a ponent. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. El portal d’accés té la llinda gravada amb la inscripció “SOLER” i un petit arc de descàrrega superior bastit amb pedra disposada a sardinell. Al costat hi ha una finestra simple protegida amb una reixa de ferro i la llinda gravada amb l’any 1614, el monograma de Jesucrist “IHS” coronat per una creu llatina i el símbol de Crist (lletres I i X) entrellaçades. Al primer pis hi ha dues finestres simples amb els ampits motllurats, una d’elles amb el monograma de Jesucrist coronat amb el símbol de l’Esperit Sant (la resta de la inscripció és il·legible). A la segona planta s’obren dues finestres amb els ampits motllurats, de menors dimensions que la resta de finestres de la construcció. La façana de ponent, orientada a la riera de Rupit, també presenta obertures rectangulars emmarcades amb carreus de pedra i les llindes planes. En destaca una finestra geminada d’arc de mig punt amb columneta central, a la planta baixa, i un balcó corregut de fusta disposat a dos plans, al pis superior. El volum secundari, adossat a la façana de migdia del principal, és de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab d’un vessant i distribuït en dues plantes. Presenta un porxo a la planta baixa, obert a l’exterior amb grans obertures rectangulars, i una galeria al pis, delimitada amb una barana de fusta.

La construcció està bastida en pedra sense treballar de diverses mides, disposada en filades més o menys regulars. S’observa algun fragment de maó utilitzat per regularitzar els paraments.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Jaume.

En origen, la construcció estava lligada amb el palau notarial dels Soler.