Habitatge al carrer del Fossar, 8
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 8
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit, al costat de l'antic fossar

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, adaptat al desnivell del carrer. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules i disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a tramuntana. Presenta un portal d’accés d’arc de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra. La resta d’obertures es corresponen amb finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra, les llindes planes i els ampits motllurats. Cal exceptuar el finestral central de la primera planta, que té sortida a un balcó simple amb la llosana motllurada i la barana de ferro treballat. La façana de ponent, orientada a l’antic fossar de la vila, compta amb obertures rectangulars emmarcades amb pedra, tot i que s’aprecia alguna reparació efectuada amb maons. La façana de migdia, orientada al pati posterior, també presenta obertures rectangulars emmarcades amb pedra, tot i que amb diverses reparacions efectuades en fusta. En destaca el gran balcó corregut de la primera planta i el ràfec de la coberta, de majors dimensions que a la resta de paraments.

La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada en filades força regulars i amb un revestiment arrebossat i emblanquinat disposat a la façana principal i a la de ponent.

Altres noms relacionats amb l'edifici: la Rectoria.

L’edifici era la seu de l’antiga rectoria de l’església parroquial de Sant Miquel de Rupit. Vers l’any 1936, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola, l’edifici estava destinat a habitatge, amb un petit jardí i dos horts.

CROSAS CASADESÚS, Jaume (2004). Guerra i repressió al Collsacabra 1936-1943 (Pruit-Rupit-Tavertet). Santa Coloma de Gramanet: Grupo de Historia José Berruezo, p. 137.

TRIADÚ, Joan (1994). El Collsacabra. Col. A tot vent, 319. [Barcelona]: Proa, p. 65.