Habitatge al carrer del Fossar, 4
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 4
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit, al costat de l'antic fossar

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, format per dos cossos adossats i adaptat al desnivell del carrer. Presenta una coberta de teula àrab d’un sol vessant i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules i disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. El portal d’accés té la llinda gravada amb una destral i un pedrenyal. La finestra del seu costat té la llinda gravada amb la inscripció “MIQUEL VILA”, l’any 1658 i el monograma de Jesucrist “IHS” coronat amb una creu llatina. Les obertures dels pisos superiors es corresponen amb finestres simples amb els ampits motllurats. La façana de llevant, orientada a l’antic fossar de la vila, compta majoritàriament amb finestres simples emmarcades amb pedra, tot i que més senzilles que les de la façana principal. Les de majors dimensions tenen les llindes de fusta, una d’elles balconera i amb barana de fusta també.

La construcció està bastida en pedra sense treballar de diverses mides disposada en filades força regulars.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Llorencic.

Tant la destral com el pedrenyal que hi ha gravats a la llinda del portal d’accés principal fan referència al fet que a l’edifici hi havia hagut un armer. Alhora, la finestra de grans dimensions de la planta baixa servia d’aparador i corresponia a una estança anomenada “botiga”, on l’artesà desenvolupava el seu ofici.

BANÚS I BLANCH, Miquel (1986). Rupit, pàgines de la seva història. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 93, 94.

BANÚS, Miquel (2002). “Antics oficis al Collsacabra”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIII, núm. 47, p. 4, 5.