Habitatge al carrer del Fossar, 2
Rupit i Pruit

    Osona
    Carrer del Fossar, 2
    Emplaçament
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit, formant cantonada amb el carrer de l'Església
    843 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.02396
    2.4651
    455717
    4652575
    Número de fitxa
    08901 - 57
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 23428
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 5728802DG5552N
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici cantoner de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dos vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules i disposat en ambdues façanes. Està distribuït en planta baixa i tres pisos, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures de la construcció són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. En el cas de les finestres, la majoria compten amb els ampits motllurats. De la façana principal destaca un dels portals d’accés a l’interior, amb un petit arc de descàrrega superior bastit amb pedra disposada a sardinell, la llinda gravada amb l’any 1659 i el monograma de Jesucrist “IHS” al centre. Són destacables també les dues finestres dobles disposades a la cantonada de la primera i segona planta (orientades als dos carrers), i la finestra simple de la segona planta, amb la llinda i els brancals gravats amb l’any 1677, l’any 163- i el monograma de Jesucrist. De la façana orientada al carrer de l’Església destaca una petita finestra amb la llinda gravada amb el monograma de Jesucrist i una creu llatina doble i diverses obertures tapiades. L’interior de l’edifici, completament reformat, compta amb un parell de festejadors bastits en pedra (un d’ells situat en una de les finestres dobles de la cantonada).

    La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada en filades força regulars, i amb la cantonada embellida amb carreus de pedra ben escairats.

    Altres noms relacionats amb l'edifici: can Lo.

    A finals del segle XIX, can Lo era un dels hostals que hi havia dins del nucli urbà de Rupit. Vers l’any 1880 també era la seu de l’estanc. Tant el portal que dóna accés a l’interior de l’edifici com les dues parelles de finestres dobles de la primera i segona planta estan reproduïts en el número 82 del carrer de Mercaders del Poble Espanyol de Montjuïc, construït en motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona l’any 1929. L’any 2010, la propietat de la construcció (Hostal Estrella, S.L.) va reformar-ne l’espai interior. En l’actualitat consta de tres apartaments turístics independents i una agrobotiga.

    BANÚS I BLANCH, Miquel (1986). Rupit, pàgines de la seva història. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 27.

    BANÚS, Miquel (2009). “Rupit al Poble Espanyol de Montjuïc”. Els Cingles de Collsacabra, any XXX, núm. 62, p. 26.

    CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació U12.

    “Itineraris d’excursions per Collsacabra i Guilleries”. Els Cingles de Collsacabra, 1984, any IV, núm. 15, p. 5.

    OLIVELLA I VIGUER, Carles (2000). “En Joan Viguer i Pous, (a) Jan Sabater de Rupit. Un antic guia del Collsacabra”. Els Cingles de Collsacabra, any XXI, núm. 44, p. 17.