Goigs de Santa Susanna
Sant Pere de Vilamajor

Veïnat de Santa Susanna

Música i dansa
    Virgínia Cepero González

Els Goigs en lloança de la gloriosa verge i màrtir Santa Susanna, es canten durant l'ofici religiós que es celebra a la seva esglesiola, el dia 11 d'agost, durant l'Aplec. La lletra és tal i com segueix: Ja que amb Déu sou poderosa, Verge i Màrtir singular: Oh, Susanna gloriosa!, vulgueu-nos sempre ajudar. Fou tan gran vostra noblesa que és de sang imperial, de prudència i gentilesa no se'n coneixia igual; sobretot sou virtuosa i més digne de lloar. Des de vostra jovenesa és tan gran l'amor a Crist que serveu vot de puresa com el món mai no ha vist; per més que sigueu formosa res enrere us fa tornar. Veient vostres dots tan cares va voler Dioclecià que amb són fill, els vostres pares, us fessin emmullerar; però Vós, de Crist esposa, no podíeu acceptar. Forta sou, i no volguéreu prestar als deus l'adoració; amb la gràcia, Vós vencéreu al tirà de més braó; decreta llei furiosa: vostra vida heu d'entregar. En presó dura i penosa allí us vau fer tancar i després, a vostra casa, el cap us manà llevar; ja amb la palma venturosa dret al cel vàreu pujar. Corones molt senyalades de martiri i castedat, promptament, Déu, us ha dades per haver tant bé lluitat; cada una molt costosa i difícil de guanyar. Una font hi ha al Samon que, per Vós, té anomenada, semblaria que virtut, altre temps, l'hi hauríeu dada, ja que és cosa celebrada que molts mals vàreu curar. Vostre valiment, oh Santa! des de sempre sabem tots, aquesta Parròquia us canta i us ofrena els millors vots; essent amb Déu poderosa digneu-vos per tots pregar. Ja que amb fe molt fervorosa us venim a visitar: Oh, Susanna gloriosa!, vulgueu-nos sempre ajudar.

L'origen dels goigs es troba en els cants litúrgics llatins del segle XII, destinats a lloar els goigs terrenals de la Mare de Déu. Al segle XIV, es varen traduir als diferents idiomes romànics, per tal de popularitzar-los. Els goigs més antics de Catalunya són del segle XIV. Des del segle XV, els goigs varen començar a lloar advocacions marianes concretes, i posteriorment, els Sants i Jesucrist. A partir del segle XVI, es varen imprimir i divulgar per les esglésies, santuaris i ermites d'arreu dels Països Catalans. AL segle XVIII va quedar fixat el format d'impressió dels goigs: in folio, encapçalats per la representació de l'advocació, el texts distribuïts en dues o tres columnes i l'oració final, tancat tot dins una orla.