Aplec de Santa Susanna
Sant Pere de Vilamajor

Santa Susanna

L'aplec de Santa Susanna es celebra cada 11 d'agost, per la seva onomàstica.
    Els actes comencen de bon matí, amb la caminada d'ascens a la capella de Santa Susanna, des de Sant Pere de Vilamajor.
    Es puja i es fa repicar la campana de Santa Susanna, anomenada "Roser", que es guarda durant tot l'any a La Mongia.
    A l'esglesiola es celebra una missa en honor a la santa patrona, amb la cantada dels goigs. A migdia hi ha un dinar popular, i a continuació es pren el tradicional cremat.
    L'actual Aplec de Santa Susanna és l'evolució de l'antiga festa major d'aquest veïnat.

Element inclòs a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny.
    L'any 2012 l'aplec de Santa Susanna fou suspès degut a l'elevat risc d'incendi forestal.

Antigament, l'onze d'agost es celebrava la festa major de Santa Susanna. Hi participaven veïns dels pobles de la contrada (Vilamajor, Montseny, Palautordera, Cànoves, Sant Celoni, etc.) que arribaven caminant pels camins i corriols de muntanya.
    Un cop arribats a l'esglesiola, es feien repicar les campanes i es celebrava una missa, amb els cants dels goigs.
    En acabat, s'agrupaven per dinar davant l'església, a mas Joan, que feia de fonda durant aquest dia, o a la font Fresca del Samont, on es prenia un rom cremat.

EL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DEL MONTSENY. Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona: http://parcs.diba.cat/web/el-patrimoni-cultural-immaterial-del-montseny…
    HERRERO i BARÓ, H. (2012). "De Santa Susanna de Vilamajor a la Font Fresca: on el calor no hi sap arribar". D'aquí: la revista gratuïta de gent, racons i coses nostres, nº 8 (juliol/agost 2012). Sant Antoni de Vilamajor: Banchs de Comunicació, p. 22-27.