Goigs a Sant Sebastià
Vallirana

Carrer de l'Església, 26
    A l'església parroquial de Sant Mateu

Música i dansa
    Adriana Geladó Prat

"GOIGS A LLAOR DEL MÀRTIR SANT SEBASTIÀ, ADVOCAT INSIGNE DEL POBLE DE VALLIRANA, PER VOT QUE LI FEU L'ANY 1855: El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià! / L'amor amb que us veneren, els fills del nostre poble, herència n'és dels pares, que es van vincular amb Vós; quan plens de confiança, units en la pregària, desolats demanaren, vostre ajut bondadós. / El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià! / El còlera epidèmic, deixant la mort per rastre, envaí nostres cases, a mig segle dinou. Grans, petitets i joves, sense defensa humana, queien sota la petja, del seu terrible jou. El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià! / El dol arreu regnava, com nit d'espessa fosca. No es veia enlloc l'albada, que n'esquincés el vel. Llavors els nostres avis, amb una Fe tant ferma, que mou fins les muntanyes, s'adreçaren al Cel. El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià! / A Vós us escolliren, -model i testimoni-, que donareu la vida, com bon soldat de Crist; assegurant que sempre, en deute us restarien, si ben prompte els salvaveu, d'aquell tràngol tant trist. El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià! / I com una penyora, d'amor i recordança, amb vot us prometeren, que en l'esdevenidor, cada any en aquest dia, ben agraït el poble, us honraria amb joia, com el seu Protector. El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià! / I Déu al nostre Pare, que els seus Sants glorifica, i escolta amb complaença, els fills agermanats, volgué honorar el seu Màrtir, amb fet tant admirable, de guarir en aquella hora, a tots els empestats. El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià! / La pesta en sec s'atura, com la temporalada, del mar de Galilea, quan Crist la feu parar. Reneix serena calma, als fills de Vallirana, qui commoguts s'adonen, que els heu donat la mà. El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià! / Fervents els nostres avis, als néts ho explicaven, obrint ells candorosos, els seus ullets d'infant. Mentre els fills a la falda, gronxaven nostres mares, també els comunicaven, l'amor al nostre Sant. El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià! / Aviu tot aquest poble, recollint la promesa, que els nostres passats feren, amb fe i agraïment, us diu altra vegada, que ens sentim molt honrosos, de que els nostres bons pares, fecin tal testament. El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià! / Llegat que per cadena, d'anelles vigoroses, ha passat d'uns als altres, d'aquell moment ençà. Els nostres cors el reben, i un cop més repeteixen, el clam mateix que un dia, us van ells adreçar: El poble de Vallirana, la promesa us vol guardar, de celebrar vostra festa. Màrtir Sant Sebastià!". Pel que fa a l'edició del goig en paper, cal dir que a la part final del text hi ha la partitura musical i una oració que es recitava col·lectivament entre els feligresos.

L'any 1943 es va beneïr la nova capella i la nova imatge de Sant Sebastià del temple parroquial. Posteriorment, l'any 1983, en el quarantè aniversari d'aquesta estrena, mossèn Josep Capellas escriu la lletra d'aquests goigs dedicats a Sant Sebastià, adaptada a la música prèvia de mossèn Manuel Pastó Benvenuto, i amb els acoblaments del músic Jaume Artó. Malgrat això, els fidels van continuar cantant la lletra anterior. Tot i que no se sap del cert, és probable que mossèn Manuel Pastó Benvenuto compongués la música de l'Himne de Sant Sebastià, previ als goigs, a principis del segle XX.

Font: informació oral del sr. Jaume Montané.