Vot de Poble a Sant Sebastià
Vallirana

Carrer de l'Església, 26
    A l'església parroquial de Sant Mateu

Adriana Geladó Prat

El dia 20 de gener, diada de Sant Sebastià, es commemora i ratifica el vot del poble de Vallirana cap al sant, per haver-lo salvat d'una epidèmia de còlera. L'acte principal és l'Ofici solemne concelebrat en el que es fa la renovació del Vot de Poble. Un cop finalitzat es fa una benedicció solemne, amb la veneració de les relíquies i la cantada dels goigs en honor al sant. Posteriorment es venera el sant i es fa el lliurament i la venda dels panets de Sant Sebastià, elaborats per aquesta ocasió. Per finalitzar hi ha una gran traca, un cercavila i ballada de sardanes.

L'any 1854, una forta epidèmia de còlera agitava la població de Vallirana. De tal manera, el 20 de gener de 1855, diada de Sant Sebastià, una processó sortí de l'església en processó amb la imatge del sant, demanant la seva protecció. Com a mostra d'agraïment per la positiva resolució, el poble va fer vot de celebrar cada any la seva festivitat ratificant-lo. L'any 1955 es commemorà el primer centenari del Vot de Poble amb la instal·lació d'una placa a la base del campanar de l'església. Pel que fa als panets, l'any 1941, durant la post-guerra, no es van poder elaborar per la manca de farina. En l'edició de l'any 2015 es van fer uns 3800 panets. Inicialment es regalaven, però des de l'any 2001 es paguen tots excepte el primer.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 80-81. Http://www.parroquiavallirana.com/festes (Consulta: 30-05-2017). Http://www.vallirana.cat/ca/sant-sebastia (Consulta: 30-05-2017). ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 34-35, 55, 73-74, 77. SAURET I CATASUS, Jaume; GONZÁLEZ MORENO-NAVARRO, Manuel (1989). Vallirana. Dades històriques (904-1900). Homes, fets i gents. Vallirana: Amics de Vallirana, p. 19, 39.