Festa Major de Sant Mateu
Vallirana

Nucli urbà de Vallirana
    Dins del nucli urbà de la població

Adriana Geladó Prat

La Festa Major de Sant Mateu es celebra pels voltants del dia 21 de setembre, diada del sant i patró de Vallirana. En l'actualitat, la festa està farcida d'actes de tot tipus adreçats a tots els públics i té una durada de diversos dies. Tot i això, els dies centrals són els que envolten la diada de Sant Mateu. Entre els actes més destacats hi ha l'ofici solemne el dia del sant, el ball de festa major, el correfoc i la plantada de bèsties, el cercavila i el castell de focs artificials.

Les imatges han estat extretes del Facebook de l'Ajuntament de Vallirana.

Durant el segle XIX, la festa de Sant Mateu es celebrava la tercera setmana d'octubre ja que la diada del sant (21 de setembre) coincidia en plena verema. A finals de segle (any 1891), un grup de veïns del poble va instar a l'ajuntament a retornar la festa al seu dia, però no va prosperar. La festa quedà aturada durant la guerra Civil i no es va tornar a celebrar fins el 21 de setembre de 1939. A mitjans dels anys 40, els actes de la festa es feien a les sales de dalt i de baix i a l'envelat, que es muntava al camp de futbol. Posteriorment, la festa es va traslladar al Casino Valliranenc. Tradicionalment, la Festa Major de Sant Mateu durava fins la diada de la Mercè i tenia un disseny clàssic amb els típics actes que es repetien a d'altres poblacions: ofici solemne, cercavila, vermut, sardanes, el concert i els balls de tarda i de nit (ball de gala o ball de vetlla). Altres tipus d'espectacles també hi tenien cabuda: jocs infantils, partits de futbol, teatre i cinema. Posteriorment es va incloure el castell de focs final i els correfocs, entre d'altres.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 221-223. ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 38, 53. ROSAS FEIJÓO, Eva (2003). El Baix Llobregat. Guia de festes, fires i esdeveniments culturals. [Sant Feliu de Llobregat]: Consell Comarcal del Baix Llobregat, p. 107-108. SAURET I CATASUS, Jaume; GONZÁLEZ MORENO-NAVARRO, Manuel (1989). Vallirana. Dades històriques (904-1900). Homes, fets i gents. Vallirana: Amics de Vallirana, p. 263-264, 278-279, 287-288, 298-299, 310, 321-322.