Front d'edificis de la façana oest al riu
Rupit i Pruit

Osona
    Carrer de la Barbacana, 1-11; Carrer del Manyà, 1-7; Plaça del Bisbe Font, 1; Carrer de l’Església, 2-12; Plaça Major, 1-5; Carrer del Palau, 2-12
    A la banda de ponent del nucli urbà de Rupit

42.02454
    2.4649
    455701
    4652639
    08901 - 184
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Façana constructiva disposada a la banda de ponent del cingle on s’assenta la vila de Rupit i que configura el paisatge urbà exterior característic de la població, essent la façana de presentació del nucli antic des de l’accés principal (BV-5208). Està formada per la successió d’edificis entre mitgeres, amb diferents alçades i profunditats edificables, tot i que sense cossos sortints. Presenten cobertes de teula àrab de dos vessants, amb els careners paral·lels a la riera de Rupit i ràfecs de fusta de poca volada. Pel que fa a les obertures s’observen finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra i amb les llindes planes, algunes d’elles amb sortida a balcons bastits amb fusta. Destaquen les galeries formades per la successió de grans arcs de mig punt i rebaixats, tant obertes a l’exterior com tancades amb vidre, i situades tant als pisos superiors com a les plantes baixes. Aquestes últimes tenen sortida als aterrassaments que incorporen els jardins posteriors, bastits amb murs de força volada assentats damunt la llera de la riera de Rupit o bé damunt les balmes de la conca fluvial. Els paraments estan bastits amb pedra calcària de la zona, tant desbastada com sense treballar, i disposada de forma regular (en molts casos en filades). Cal mencionar la presència del pont Penjat de Rupit, que facilita la comunicació entre la banda de ponent del nucli urbà (camí de Sant Joan de Fàbregues i carrer de les Eres) i el nucli històric de la vila (interssecció entre els carrers de la Barbacana i del Manyà).

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació F01.