Front d'edificis de la façana est al riu
Rupit i Pruit

Osona
    Carrer del Palau, 3A, 3B, 5, 7, 12; Plaça Major, 7; Carrer de l’Església, 3-9; Carrer del Fossar, 6-26; Plaça dels Cavallers, 3, 4, 5, 6
    A la banda de llevant del nucli urbà de Rupit

42.02366
    2.46524
    455729
    4652541
    08901 - 185
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Façana constructiva disposada a la banda de llevant del cingle on s’assenta la vila de Rupit i que configura el paisatge urbà exterior característic de la població. Està formada per la successió d’edificis entre mitgeres, amb diferents alçades i profunditats edificables, i alguns cossos sortints. Presenten cobertes de teula àrab de dos vessants, amb els careners paral·lels a la riera de Rupit i ràfecs de fusta de poca volada. Pel que fa a les obertures s’observen finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra i amb les llindes planes, algunes d’elles amb sortida a balcons bastits amb fusta. També n’hi ha de més senzilles i de mida més gran, emmarcades en fusta. Destaquen algunes galeries, tant obertes a l’exterior com tancades amb vidre, i situades tant als pisos superiors com a les plantes baixes. Aquestes últimes tenen sortida als aterrassaments que incorporen els jardins posteriors, bastits amb murs de força volada assentats damunt la llera de la riera de Rupit o bé damunt les balmes de la conca fluvial. Els paraments estan bastits amb pedra calcària de la zona, tant desbastada com sense treballar, i disposada de forma regular (en molts casos en filades). Cal mencionar la façana posterior de l’església parroquial de Sant Miquel i el recinte on s’ubica l’antic fossar de la vila, sense construccions.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació F02.