Forn d'obra del Puig Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector sud del terme municipal
A 1700 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 13'250.

Coordenades:

41.98115
1.94808
412856
4648218
08255-161
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XX
Dolent
Només es conserven parts dels murs que delimitaven l'estructura.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 012A00020
Jordi Compte i Marta Homs

El forn d'obra del Puig està situat uns metres al nord-est de la masia que li dóna nom, en un marge entre dos camps al costat oposat de la pista forestal respecte la masia.
Es tracta d'un forn d'obra de petites dimensions d'uns 350 centímetres de costat. Conserva únicament alguns trams de murs de maçoneria de pedra, especialment els que tancaven l'estructura pel nivell superior i part del mur frontal. El forat interior es troba actualment ple de terra i runa, i els esbarzers l'omplen i l'envolten parcialment.

Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra o teuleria dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Les teuleries es composaven bàsicament de dues zones, a la part inferior hi havia la cambra de combustió, en la qual s'hi col·locava el combustible, i a la part superior hi ha la cambra de cocció on es col·locaven les peces a coure. Les dues cambres es comunicaven a través d'uns forats que permetien el pas de l'escalfor.