Forn d'obra del Girbau
Granera

Camí del Girbau a Vila-rúbia
    Al nord de les masies del Girbau, al peu del camí i a pocs metres de la barraca del Girbau

Força enrunat i cobert de vegetació.
    Adriana Geladó Prat

Forn d'obra aïllat i situat al marge de migdia del camí. Està format per una cambra de combustió de planta quadrada, bastida amb pedra de diverses mides disposada de manera regular. Presenta una obertura rectangular força degradada, emmarcada en pedra desbastada i situada a peu del camí. L'accés a la cambra es feia per la banda de migdia, que està força enrunada. Encara es conserva una boca rectangular bastida en pedra. Al seu interior hi ha l'accés a la fogaina inferior, mitjançant una obertura d'arc rebaixat lleugerament apuntat i bastit en maons.

El forn està senyalitzat amb una fita contemporània instal·lada per l'Ecomuseu del Moianès.

Es tracta d'una construcció en funcionament encara durant del primer quart del segle XX, on es coïen totxos i rajoles (fins i tot es comercialitzaven). Va ser el darrer forn actiu del municipi. La darrera cuïta, que estava destinada a l'arranjament de la sala del Girbau de Baix, no es va arribar a instal·lar quedant els totxos i les rajoles a l'assecador del forn (encara se'n troba algun vestigi). Aquest assecador era a la feixa situada davant del forn, a l'altra banda del camí. Es col·locaven les peces tant al damunt de la feixa com als seus peus, en filades. Al seu costat hi havia la bassa d'on s'extreïa l'argila per poder-los fabricar. El forn va estar en funcionament fins a mitjans del segle XX.

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 41. Granera. Text refós. Normes subsidiàries de planejament, 2000, p. 69 [Inèdit]. Informació oral: Pere Genescà [Entrevista: 08-04-2019]. Http://www.granera.cat/ [Consulta: 24-04-2019]. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 24-04-2019]. Http://www.moianesmes.cat/ [Consulta: 24-04-2019].