Forn d'obra cal Gili
Montmajor

Sorba
    Entre cal Gili i la riera de l'Aigua d'Ora, a la riba nord.

Cortés Elía, Mª del Agua

Forn d'obra o teuleria que es troba construit aprofitant un desnivell del terreny. És d'estructura molt similar al forn de ca N'Estruch, de planta quadrada, amb parets lleugerament inclinades cap a l'interior construides de grans blocs de pedra farcits amb terra. Està dividit en dos nivells: el superior, que constitueix la cambra de cocció, revestit interiorment amb maó i amb una porta lateral; l'inferior, on hi ha la cambra de combustió o fogaina, que és una cambra semi-soterrada formada per dos espais coberts amb dues voltes separades per un mur mitjaner, tot construit d'obra. La porta s'obre a migdia. No existeix la cúpula que cobria el forn i actualment es troba tot molt cobert de vegetació, tot i que l'estructura general està en bon estat.

El forn és propietat de la casa Can Gili. Can Gili fou construida al segle XVII, tot i que reaprofitant una estructura anterior que denota una possible casa forta bastida amb grans carreus ben escairats i amb espitlleres a la planta baixa. El 1649 es reconstruiria el primer pis, tal i com indica la llinda de la finestra de la façana i el tipus d'aparell realitzat amb pedra més petita i disposada arbitràriament. L'any 1796 la casa pertanyia a Gili Jordana de Codonyet i aquest ven el mas a Armenter Franch; en aquesta època el mas es deia cal Guillema i abans mas Costa del Gra. Aquest forn es construiria en el moment de realitzar les obres de reconstrucció durant el segle XVII i XVIII.

DAURA, A., GALOBART, J., PIÑERO, J. (1995). L'arqueologia al Bages. Centre d'Estudis del Bages.