Forn d'obra de can Estruc
Montmajor

Sorba
    A la dreta del camí del molí de Sorba a Carol, a uns 300 m.

Cortés Elía, Mª del Agua

Forn d'obra o teuleria que es troba construit aprofitant un desnivell del terreny. És de planta quadrada, amb parets lleugerament inclinades cap a l'interior construides de grans blocs de pedra farcits amb terra. Està dividit en dos nivells: el superior, que constitueix la cambra de cocció, revestit interiorment amb maó i amb una porta lateral pel costat de ponent; l'inferior, on hi ha la cambra de combustió o fogaina, que és una cambra semi-soterrada formada per dues voltes separades per un mur mitjaner tot construit d'obra. Per accedir a la cambra de cocció hi ha dues portes degut al gruix del mur: la primera porta exterior és rectangular amb els angles arrodonits; la interior és d¡arc apuntat de maó. La porta s'obre a migdia. No existeix la cúpula que cobria el forn i actualment es troba tot molt cobert de vegetació, tot i que l'estructura general està en bon estat.

El forn era propietat de la casa Estruc, que també eren propietaris del molí i de Terracuques. El pare i avi del propietari de cal Taulé feien funcionar aquest forn i fabricaven teules i material d'obra durant el segle XX. D'aquí pot venir l'actual topònim d'aquesta casa: cal Taulé (fabricant de teules).

DAURA, A., GALOBART, J., PIÑERO, J. (1995). L'arqueologia al Bages. Centre d'Estudis del Bages.