Forn de pinyes de Cànoves
Sant Julià de Vilatorta

Cànoves
    A uns 200 m a llevant del PK 3,1 de la carretera BV-5201.

F. Xavier Menéndez. Ampliació OPC 2015

Forn de pinyes que es troba integrat dins de l'estructura d'un edifici agropecuari, cobert o pallissa, situat en un sector de construccions productives situades a l'entrada del gran casal de Cànoves (Fitxa 20). Davant de l'edifici i del forn es situa l'era. El forn es troba al costat esquerra de la façana de l'edifici, en un annex adossat. L'edifici al qual s'annexa el forn presenta una coberta a doble vessant i la façana esta dominada per una gran porta amb fulles de fusta que ocupa la major part de la façana. La porta presenta brancals de pedra i arc rebaixat amb dovelles. El parament de l'edifici està caracteritzat per pedra petita i morter. El forn presenta una obertura central caracteritzada per quatre carreus de bona qualitat: dos fan de brancal, un per costat, i una altra de llinda. La pedra inferior és una llosa que sobresurt i fa d'ampit. El parament és diferent al de l'edifici on s'annexa: està construït amb maçoneria irregular però amb pedres més grans i de millor qualitat. L'interior mostra una espaiosa càmera de cocció, ampla però baixa (de poca alçada), coberta per una volta feta amb maons, bastant plana, molt ben obrada. La coberta del forn és de teules, d'un sol vessant, descendent de dreta (des de l'edifici) a esquerra. Presenta una xemeneia alta i prima. A la part del darrera del forn hi ha un altre edifici annex per a finalitats agropecuàries.

Per paral·lels amb altres forns semblants, considerem que el forn servia per calentar les pinyes per separar-ne els pinyons, activitat documentada a la zona.