Forn de calç de Vilomara
Castellgalí

A les feixes de Vilomara

XVII-XIX
    En ruïnes.
    Cortés Elía, Maria del Agua

Agafant el camí que surt de la casa Vilomara a la vall d'Artigues i que s'enfila per l'esquerra del torrent de Vilomara cap al raval de coll d'Arboç, una mica més amunt de l'indret conegut com "l'hort del Pela", un trencall baixa fins a creuar el torrent i ens deixa als peus del que va ser les instal·lacions d'un forn de calç, avui amagades pel bosc, i de les feixes conegudes com "la vinya del forn". Tan sols resten algunes parets emblanquinades del que va ser el forn, que aprofita un desnivell del terreny.

No hi ha referències dels inicis del forn ni del període d'explotació, ja que no s'ha trobat cap referència escrita. Es va fer per aprofitar la veta de pedra calcària. Va alternar períodes de funcionament amb altres en que estava parat i es va utilitzar pel masover de Vilomara durant uns anys després de la Guerra Civil. Al costat del forn es conserva una passera feta amb lloses, i un carregador a tocar la passera que aprofita el desnivell per facilitar la càrrega possiblement de l'antiga pedrera que va ser explotada pels volts de 1930.

Malgosa, J.; Vila, J. (2000). Forn de calç de Vilomara. L'Amigant nº 24.