Cal Cornet
Castellgalí

Camí de Cornet. Raval dels Torrents.
    Camí dels Torrents a cal Cornet, a la dreta de la C16 després deñs Torrents.

Cortés Elía, Maria del Agua

Cal Cornet és una casa gran resultat de diferents ampliacions en moltes èpoques històriques. La casa és de planta rectangular, amb planta, pis i golfes sota teulada; teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal que s'obre a migdia. La façana queda tancada per un pati que agrupa altres edificacions modernes i que actua com a baluard tancat per una porta. La façana principal és de finals del segle XVIII i molt modificada posteriorment; la porta és adovellada d'arc de mig punt i a sobre hi ha una pedra amb la data 1615 gravada i una creu al mig, a sobre hi ha un sagrat cor modern. La planta de la casa té un cos afegit a la façana que coincideix amb l'antiga eixida del primer pis amb sis arcs de mig punt. En aquest cos hi ha l'escala principal actual, un pou, el cup de l'oli de pedra a sota l'escala, i al fons la porta principal antiga que és allindada. La part més antiga de la casa està distribuïda en quatre crugies perpendiculars a la façana. La més antiga és la de la banda de tramuntana, que conserva un arc apuntat sota el que es va construir tardanament una tina. Les altres tres són de volta de mig punt dividides per grans arcs de mig punt que sostenien l'estructura del sostre de la planta baixa. En una de les crugies es conserva una altra tina també feta tardanament i s'ha posat una gran premsa de vi que es va portar fa anys de les tines al mig de les vinyes de Cornet, fet que ha provocat la seva conservació. En aquest espai hi havia l'antiga premsa de la casa de la que només es conserva la pedra on recolzava l'eix i la biga principal; la base de pedra de la premsa s'ha reaprofitat i ara és un sortidor al pati. Al pis hi ha la sala que, tot i que s'ha actualitzat la decoració, conserva la seva característica d'espai central distribuïdor. La façana antiga disposava de tres arcs de mig punt recolzats en columnes i que més tard van quedar a l'interior de la casa en afegir la nova façana amb una eixida. Un cobert a l'exterior conserva una pedra amb la data 1634 garvada. A un nivell inferior de la casa es conserva una antiga barraca d'horta de 1876.

Cal Cornet és una de les cases antigues del terme ja que surt esmentada al fogatge de 1497, Gabriel Cornet; també al de 1553, En Cornet. No es conserva documentació de la casa ni documentació que es refereixi a ella ja que es va perdre durant la Guerra Civil. Tot i així l'estructura de la casa mostra l'antiguitat d'aquesta així com la seva evolució amb una ampliació el 1615 i altra a finals del XVIII o principis del XIX. La casa disposa d'un ampli territori en el que encara es conserven algunes barraques de vinya, una barraca d'horta i unes tines en mig de les vinyes.

Iglésies. J. (1991). El Fogatge de 1497. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Barcelona. Iglésies. J. (1979). El Fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Barcelona.