Central hidroelèctrica
Castellgalí

Al peu del Cardener. Boades.
    Es troba a l'interior de les instal·lacions del golf.

Fecsa-Endesa
    Cortés Elía, Maria del Agua

Conjunt d'edificis formats per una torre de planta i dos pisos cobert amb teulada a quatre vessants; i un edifici d'una sola planta cobert amb teulada a doble vessant. Els dos edificis estan construïts seguint la tipologia dels edificis industrials de l'època. Amb una base d'obra feta en pedra sobre la que s'aixequen les parets arrebossades; grans finestrals verticals i diferents elements decoratius com escales invertides o guarniments als angles de les finestres fets amb maó. Destaca la decoració frontal de l'edifici més baix en forma ondulada. A la part central hi ha el saltant d'aigua amb un sistema de comportes hidràuliques que permeten el desguàs al riu.

Instal·lada per la Companyia d'electricitat manresana. La capacitat productiva era de 160kw. Hi van instal·lar dues centrals més, una a les hortes de Viladordis (Sant Fruitós de Bages) i altra e les Marcetes (Pont de Vilomara). El 1911 es crea la companyia Energia Elèctrica de Catalunya, impulsada pel financer Rius. El 1912 s'instaura la central hidroelèctrica de Boades que produïa 281 kw. Aquestes centrals es van crear per reforçar la producció elèctrica de la fàbrica del carrer Llussà de Manresa.

Camprubí, J. (1996). Una revolució a Manresa. 100 anys de llum elèctrica 1894-1994. Fundació Caixa de Manresa.