Font del Carreguell
Rupit i Pruit

Riera de Rupit
    Emplaçament
    Sota del camí de Sant Joan de Fàbregues, per un corriol que surt davant de la casa nº 42 i baixa en direcció a la riera

42.02271
    2.46315
    455555
    4652437
    08901 - 208
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada al costat d’un dels afluents que desemboquen a la riera de Rupit, a l’extrem d’una balma i al costat d’un petit saltant que forma el torrent. Està formada per una estructura rectangular bastida amb carreus de pedra, amb el coronament esglaonat i una aixeta de botó metàl·lica al centre. Un dels carreus està gravat amb l’any 1717. A banda i banda de l’aixeta hi ha dos rombes decoratius de pedra. L’aigua cau a l’interior d’una pica rectangular de pedra, amb la cassoleta circular. En un dels extrems de l’estructura hi ha el sobreeixidor, amb un tub encastat que desaigua a l’interior d’una pica de pedra rectangular, integrada en un dels murs que delimiten el torrent. La zona que envolta la font està regularitzada: el torrent està delimitat a mode de canal amb uns grans murs de pedra, amb un pont de fusta recent que salva el seu pas i una zona de d’esbarjo, amb taules i bancs de pedra, situada sota la balma.

La font està integrada dins de l’itinerari “El passeig del Carreguell”, degudament senyalitzat.

La pica del sobreexidor era utilitzada com a abeurador. La font comptava amb una destacable aixeta que fou robada a mitjas dels anys 80 del segle XX. L’any 1955, Josep Payán va dedicar-li una poesia.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 98.

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2013). “Interpretació de l’estat de les fonts de les comarques d’Osona, el Lluçanès i el Ripollès. Nota de premsa2013”. Els Cingles de Collsacabra, any 34, núm. 69, p. 19.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 390, 500.

PAYÁN VERDAGUER, Josep (1977). El meu Rupit. Recull de poesies. [Rupit]: Ajuntament de Rupit, p. 22-23.

VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 34-35.