Font de la Pomereda
Rupit i Pruit

    Osona
    Riera de Rupit
    Emplaçament
    / A la riba de tramuntana de la riera de Rupit, sota el camí que porta al salt de Sallent
    777 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.01992
    2.46901
    456038
    4652124
    Número de fitxa
    08901 - 209
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Modern
    Popular
    Segle
    XVII-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08185A00300007
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Font aïllada situada al costat de la riera de Rupit, a l’extrem de ponent d’una esplanada allargada situada damunt de la riera, al peu d’una gran roca pintada amb el nom de la font. Està formada per una estructura rectangular disposada a mode de dipòsit, que es troba bastida amb maons i compta amb un broc metàl·lic encastat al mig del parament. L’aigua raja damunt de la roca natural de la zona, on s’ha format un petit canaló degut a l’acció de l’aigua. Aquesta es recull en una pica de pedra rectangular situada a la part inferior de l’estructura, damunt d’una petita plataforma de pedra. Al costat de la font hi ha un parell de bancs de pedra simples per seure. A escassa distància de la font, dins del cabal de la riera, hi ha el magnífic salt de la Pomereda.

    La font està integrada dins de l’itinerari que va de Rupit al salt del Sallent, degudament senyalitzat.

    Antigament, en el lloc on es situa la font, hi havia un molí. Aquest apareix mencionat en un capbreu del segle XIV on Guilleuma, dona de Bernat Caules de Rupit, declara tenir un molí a la riera de Sallent (nom antic de la riera de Rupit), anomenat molí de la Pomereda. Tenia edificis, bassa i resclosa. Probablement el salt de la Pomereda, que està situat a escassos metres de distància de la font, era utilitzat per portar l’aigua tant al molí de la Pomereda com al de Sallent, que estaven situats aigües avall.

    CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/

    PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 26, 382, 395, 453, 475, 500.

    ROMA I CASANOVAS, Francesc (2018a). Molins del Collsacabra. Història i inventari. Valls: Cossetània Edicions, p. 143.

    VINYETA, Ramon (1980). El Collsacabra. Els salts i cascades. Torelló: Celblau, p. 26.

    VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 50-51.