Font de les Vinyes Grosses
Sant Agustí de Lluçanès

Sector oest del terme municipal
    500 metres al nord-est de la masia de Vinyes Grosses

Bo
    La font es troba en bones condicions, encara que convindria assegurar que el brollador no s'obtura, a més d'habilitar un accés adequat.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de les Vinyes Grosses està situada al costat dret del rec del Molí del Vilar abans que aquest es trobi amb el rec de les Vinyes Xiques, just als peus de la Carena de les Vinyes.
    S'accedeix a la font a través d'un camí de difícil pas que baixa per diversos camps fins arribar a l'altura del rec del Molí del Vilar.
    La font està formada per un dipòsit construït amb obra vista i cobert per dues grans lloses. A la paret nord del dipòsit hi ha el brollador, cobert de molsa i just per sota de les lloses hi ha diverses obertures que actuen com sobreeixidors i que també estan coberts de molsa.
    La font està situada en una zona d'interès natural, al costat d'un petit salt d'aigua que forma una bassa a l'altura del dipòsit i envoltada per salzes i boixos.

En anàlisi realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant el primer terç de 2002, la font de les Vinyes Grosses marcava un nivell de nitrats de 1'6 mg/l, fet que la situa com una de les menys contaminades de la zona.
    En el moment de la visita (desembre de 2005) el cabal de la font era abundant.
    El topònim de la font fa referència a la masia a la que pertany.

La font de les Vinyes Grosses proveïa d'aigua la masia de Vinyes Grosses

Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Febrer-abril 2002. Grup de Defensa del Ter