Font de les Collades de Baix
Balsareny

Sector nordest del terme municipal
    Emplaçament
    Carretera a Avinyó (BP-4313), al km. 39,2 camí en direcció NW que passa prop de les Collades i segueix, uns 800 m cap a les Collades de Baix. 100 m abans d'arribar a la casa trencar en direcció oest vorejant el torrent uns 60 m.
    354

41.88059
    1.89775
    408543
    4637106
    08018 - 371
    Entorn abandonat i envaït per la vegetació.
    08018A009000140000DR
    Jordi Piñero Subirana

Font emplaçada a l’interior d’una balma que es troba vora la rasa de les Collades, uns 150 m al sud de la casa de les Collades de Baix o Casa Nova de les Collades. La balma té una extensió d’uns  20 metres. A la part central s’hi ha habilitat un parapet de maó on hi havia el brollador, al costat d’un reforç de la part baixa de la roca. La font estava tapada amb un tap; d’aquí el nom de la Font del Tap amb què també es coneixia. Avui ha quedat seca.

A la banda oposada de la rasa de les Collades hi ha una altra balma que al seu interior té un safareig, avui totalment cobert per la vegetació. Amb l’aigua de la font es regaven uns horts que hi havia a la terrassa del curs fluvial.

Altres denominacions: Font del Tap