Collades de Baix
Balsareny

Sector est del terme municipal.
    Emplaçament
    Carretera a Avinyó (BP-4313), al km. 39,2 camí en direcció NW que passa prop de les Collades i segueix, uns 800 m.
    375

41.88192
    1.89801
    408567
    4637253
    08018 - 238
    Recentment rehabilitada
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 10: Collades de Baix.
    000406200DG03F0001ET
    Jordi Piñero Subirana

Antiga casa de pagès, de dimensions mitjanes, emplaçada vora el camí que anava cap a la masia de les Collades, en una cota més baixa (d’aquí el nom de Collades de Baix). La construcció, que ha conservat molt bé el volum i la tipologia tradicional, és fruit d’una sola fase constructiva, probablement de la segona meitat del segle XIX o principis del XX.

Consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis). La façana principal, orientada vers migdia, presenta una estructura molt regular que sembla correspondre a dos habitatges bessons, cadascun distribuït en base a dos eixos d’obertures, amb un portal rematat amb arc escarser i una finestra al seu costat (a la planta baixa) més una finestra i un balcó (al primer pis). La composició és totalment simètrica, amb els portals a la banda exterior i els balcons a la banda interior, cosa que ofereix un aspecte harmònic. Els emmarcaments de les obertures, de maó, destaquen sobre un parament de maçoneria actualment a pedra vista. La coberta és a dues vessants, en paral·lel a la façana. A la façana posterior les obertures es distribueixen també de manera gairebé simètrica en els dos mòduls. En aquest cas les llindes inferiors són de fusta.

Altres denominacions: Casa Nova de les Collades

El mas de les Collades es troba documentat per primera vegada el 1683. Al seu torn, la Caseta Nova de les Collades està documentada el 1775. Llavors pertanyia a Josep Pons i Colladas, que devia ser un germà del propietari de la casa mare (Carreté, 2010: 149).

No en coneixem més notícies concretes, però per la seva tipologia podem assegurar que aquesta no és la casa originària del segle XVIII, sinó una reconstrucció posterior que, per la seva tipologia, es podria datar a la segona meitat del segle XIX o principis del XX. Fins fa poc la casa es trobava en semiruïna, amb algunes parts lleument esfondrades. Recentment, ha estat rehabilitada amb molt bon criteri i el seu entorn s’ha enjardinat. Els propietaris eren la mateixa família que posseeix les Collades de Dalt, i fa poc que han segregat la part corresponent a Collades de Baix.

CARRETÉ PARERA, Ramon (2010). Noms de lloc, de casa i de persona de Balsareny. Institut Cartogràfic de Catalunya, Barcelona, p. 139, 149.