Font del Vilar
Balsareny

Sector est del terme municipal. Prop de la masia del Vilar.
    Carretera a Avinyó (BP-4313), al km. 39,7 camí direcció oest cap al Vilar, uns 250 m.

Jordi Piñero Subirana

Font emplaçada vora el camí que es dirigeix cap a la masia del Vilar, en una petita clariana d’un bosquet. Situada al costat sud del camí, la font queda aixoplugada sota una coberta en forma de volta de pedra. Al seu interior, i baixant un parell de graons, la font queda adossada a un marge del fons i raja per un brollador esculpit a la pedra. Als costats hi trobem sengles bancs fets amb grossos blocs de pedra.

Pocs metres a ponent trobem una antiga bassa, actualment en desús, que recollia les aigües de la font per poder regar alguns horts. És de forma més o menys rectangular i està revestida interiorment per parets de pedra seca.

Més recentment, s’ha construït una nova bassa a l’altre costat del camí. Aquesta, d’una major capacitat, és la que s’utilitza actualment.  És de planta rectangular, amb les parets reforçades amb pedra i ciment.

No coneixem notícies històriques sobre la construcció d’aquesta font. Per la seva tipologia podríem datar-la aproximadament als segles XVIII o al XIX.