Les Collades
Balsareny

Sector nordest del terme municipal
    Carretera d'Avinyó (BP-4313) al km. 39,2, camí direcció NW uns 300 m.

XVII-XX
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 9: Collades de Dalt.
    000405700DG03F0001IT
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions considerables que consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) al qual se li han adossat cossos més baixos a tots els costats excepte al nordest. El conjunt queda tancat per una lliça o barri al sud, i té una pallissa separada uns metres al sudoest.

El cos principal, que majoritàriament deu ser obra dels segles XVII-XVIII, presenta obertures de tipologia diversa: algunes amb llindes i brancals de pedra picada, altres amb llinda de fusta i altres en forma d’arc. Els paraments són de maçoneria, a pedra vista. Pel que fa als cossos adossats, són de dos pisos, amb les plantes superiors ocupades per sèries d’obertures en forma d’arc, ja siguin de mig punt o arcs rebaixats. Bona part d’aquests cossos semblen obra de reformes força modernes.

El nom collades fa referència als diferents colls i turons que es troben en el punt de separació entre els termes de Balsareny i Sallent. El mas no apareix en la documentació medieval. La primera referència que en coneixem és el capbreu de 1683. El 24 de març d’aquest any es concedeix a Isidre Pons, casat amb Arcàngela Collades, el precari sobre el mas Collades. El 1775 el mas Collades pertany a Josep Pons i Colladas. En aquesta data ja existia la Caseta Nova de les Collades, avui coneguda com Collades de Baix.

No en coneixem gaires més notícies. A la segona meitat del segle XX la masia fou adquirida per la família dels actuals propietaris. En els darrers anys ha estat restaurada i se n’ha arranjat tot l’entorn. Durant un temps va oferir una proposta de turisme rural. Recentment s’ha segregat la finca corresponent a la casa de Collades de Baix.

SERRA SALA, Joan M.; CARRETÉ PARERA, Ramon (2005). Balsareny, ahir i avui. Ajuntament de Balsareny, p. 135.