Forn d’obra de les Collades
Balsareny

Sector nordest del terme municipal
    Des del mas les Collades, camí en direcció nord/nordest que fa ziga-zagues, uns 350 m.

Té algun petit enderroc exterior
    Jordi Piñero Subirana

Forn d’obra o teuleria emplaçat vora un camí, prop de la masia de Les Collades. Se’n conserva íntegrament tota l’estructura fins a la part superior, que ha quedat una mica malmesa. A diferència de la gran majoria de forns d'obra, el de les Collades té la singularitat de tenir una forma cilíndrica, en lloc de quadrada. Això fa que tingui unes diferències tipològiques clares en els seus elements constructius, especialment a la part inferior.

El forn es troba emplaçat en un terreny amb pendent i està dividit en dos nivells. A la part inferior hi ha la fogaina, que és una cambra soterrada, en aquest cas de planta circular, coberta per una volta sostinguda sobre uns pilars centrals. Aquí és on s'hi introduïa la llenya per cremar. Al mur davanter s'hi pot veure la boca de la fogaina, en forma de tres arcs successius, des d’un de més extern a un de més intern. La boca és reforçada amb uns murets laterals. A la part superior trobem la cambra de cocció o canó, també de planta circular. Té una doble paret: el seu interior és revestit amb pedra, maons i morter de calç i exteriorment és de pedra seca. Cobert sota la terra acumulada hi hauria d’haver la graella o solera sobre la qual es dipositaven les teules o els maons per coure. L’amplada d’aquesta cambra és de 2,70 m. La part superior del forn s’ha esfondrat lleugerament però encara es pot veure que tenia una porta.

Tot i estar situat al costat d'un camí, fins fa poc la vegetació el tapava per complert i unes recents tasques d'aprofitament forestal l'han deixat al descobert.

Trobem, per exemple, un forn d’obra de planta circular de característiques similars a Sant Mateu de Bages: el Forn d’obra de cal Ferrer de Claret dels Cavallers.

PRAT OBRADORS, Isidre (2021). “Un antic forn d’obra de les Collades”; Sarment, Balsareny (13-01-2021).

SOLER, Josep (2020). Web Wikipedra (codi: forn 552)

SOLER , Josep (2020). “Balsareny p08pa010-001 -  Forn de teules i rajoles”, Sallent, patrimoni rural (Web)