Font de l'Arumí
Folgueroles

SL-C 123 - Torrent de les Costes
    Emplaçament
    A la banda de llevant del terme municipal, entre el solell de l’Arumí i el camí a Sant Julià de Vilatorta per can Garbells, sota el pla de can Barretina

41.93235
    2.34123
    445384
    4642475
    08083 - 243
    Coberta per l'abundant vegetació de la zona
    Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada al marge de ponent del camí, en una zona boscosa disposada en desnivell, damunt de l’Arumí. Està formada per una mina de planta rectangular que s’endinsa talús endins. Presenta les parets bastides amb maons, la llera de roca natural de la zona i una coberta plana formada amb lloses rectangulars de pedra. L’obertura és d’arc escarser i està bastida amb quatre filades de maons. En aquesta llinda es conserven les restes d’un antic plafó rectangular, bastit amb un revestiment arrebossat de morter que portava una inscripció actualment esborrada. Davant de l’entrada hi ha un canal excavat al sòl del bosc, que marxa en direcció a la casa de ca l’Arumí.

L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Aquesta font era utilitzada pels estandants del mas de l’Arumí per obtenir aigua. Temps enrera hi havia un tub que transportava l’aigua de la mina a la casa, a través del canal excavat al sòl. Segons la bibliografia consultada, la font de l’Arumí estava situada al costat de la font del Masdencoll, ubicada damunt de la bassa del Masdencoll i actualment clausurada pels seus propietaris.