Font de l'Arumí
Folgueroles

  Osona
  SL-C 123 - Torrent de les Costes
  Emplaçament
  A la banda de llevant del terme municipal, entre el solell de l’Arumí i el camí a Sant Julià de Vilatorta per can Garbells, sota el pla de can Barretina
  664 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93235
  2.34123
  445384
  4642475
  Número de fitxa
  08083 - 243
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Coberta per l'abundant vegetació de la zona
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08082A00600010
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Font aïllada situada al marge de ponent del camí, en una zona boscosa disposada en desnivell, damunt de l’Arumí. Està formada per una mina de planta rectangular que s’endinsa talús endins. Presenta les parets bastides amb maons, la llera de roca natural de la zona i una coberta plana formada amb lloses rectangulars de pedra. L’obertura és d’arc escarser i està bastida amb quatre filades de maons. En aquesta llinda es conserven les restes d’un antic plafó rectangular, bastit amb un revestiment arrebossat de morter que portava una inscripció actualment esborrada. Davant de l’entrada hi ha un canal excavat al sòl del bosc, que marxa en direcció a la casa de ca l’Arumí.

  L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

  Aquesta font era utilitzada pels estandants del mas de l’Arumí per obtenir aigua. Temps enrera hi havia un tub que transportava l’aigua de la mina a la casa, a través del canal excavat al sòl. Segons la bibliografia consultada, la font de l’Arumí estava situada al costat de la font del Masdencoll, ubicada damunt de la bassa del Masdencoll i actualment clausurada pels seus propietaris.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 370-371.