Font de la Salada
Gurb

Parròquia de Sant Julià Sassorba
    A 750 metres per pista asfaltada de la carretera C-154, punt quilomètric 6'750.

Jordi Compte

La font de la Salada està situada al nord-oest de la Salada i al sud del Grau, a pocs metres de la pista asfaltada que comunica la zona de Sant Julià Sassorba amb la carretera C-154.
    S'accedeix a la font a través de la pista asfaltada que comunica l'altiplà on es troba Sant Julià Sassorba. Des d'aquesta pista asfaltada, i en un revolt pronunciat en una zona de fort desnivell, s'ha d'abandonar l'asfalt i seguir unes 25 metres per un corriol estret que condueix fins la font.
    La font està formada per una pica rectangular de pedra adossada a una marge. Al fons hi ha el brollador, completament cobert de molsa, i a la part frontal de la pica hi ha gravada la data de 1859 tot i que completament coberta de molsa. Al costat de la font hi ha diversos punts per on brolla l'aigua, en una zona de fort desnivell ocupada per un bosc d'alzines i roures. A pocs metres de la font, en un nivell inferior, hi ha una bassa rectangular delimitada per murs de maçoneria de pedra on s'acumula l'aigua de la font i que probablement s'havia utilitzat com a safareig tot i que actualment es troba coberta de vegetació.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 i 2009, la font de la Salada presentava uns índexs de nitrats de 216'8, 268'9, 274'4, 315'2, 283'1, 258'6 i 385'2 mg/l respectivament per la qual cosa s'hauria de considerar com una font no potable, ja que supera àmpliament i de manera regular el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.
    Grup de Defensa del Ter, Analítica de les Fonts d'Osona, Gener de 2006.