Jaciment paleontològic de Gurb
Gurb

Jaciment paleontològic
    Paleògen
    Propietaris diversos
    Jordi Compte

El jaciment paleontològic de Gurb ocupa una àmplia àrea al voltant del turó del castell de Gurb, abastant una bona part de les parròquies de Sant Andreu de Gurb i Sant Cristòfol de Vespella i d'una manera molt tangencial, la de Sant Julià Sassorba. Es tracta d'una àrea extensa amb nombrosos afloraments fossilífers de diferents característiques. L'àrea queda delimitada per l'alçada del terreny, quedant tos els afloraments per sota del nivell de la Creu de Gurb i per sobre del de la plana de Vic, entre els 500 i els 700 metres, pràcticament sempre associats a les característiques margues grises. La zona amb més afloraments seria la que recorre la falda del turó de la Creu de Gurb coincidint amb les margues grises, malgrat hi ha una altra àrea important a la zona de Santa Perpètua. La diversitat d'afloraments en la zona comporta també una gran diversitat de fòssils, entre els que es compten foraminífers, coralls, briozous, espongiaris, bivalves, braquiòpodes, annèlids, gasteròpodes, escafòpodes, cefalòpodes o equiníds, a més de crustacis, peixos i mamífers.

L'estudi dels fòssils en aquesta zona es troba ben documentat des de mitjans segle XIX.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.