Fita de les Marrades
Rupit i Pruit

  Osona
  Camí ral de Vic a Olot - Les Marrades del Grau
  Emplaçament
  Al bell mig de les Marrades, en el marge del camí
  825 m.s.n.m

  Coordenades:

  42.07805
  2.45601
  455003
  4658585
  Número de fitxa
  08901 - 86
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Any
  1731
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Cultural
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08185A00900017
  Autor de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Estructura de pedra aïllada situada al marge del camí, en el tram del camí ral situat entre l'hostal del Grau i la font de les Marrades. Està formada per un basament de planta quadrada rematat amb un capitell motllurat amb collarí i finalitzat amb un coronament arrodonit. El frontal del basament presenta gravada la següent inscripció "LAUDETUR NOMEN DOMINI" (Lloeu el nom del Senyor), l'escut de Vic i l'any 1731. A la part posterior del basament hi ha gravat l'escut de Vic també.

   

  Altres noms relacionats amb l'element: pedró de les Marrades. L'element està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

  La fita fou instal·lada en motiu de les obres de millora del camí ral de Vic a Olot, impulsat pel corregidor José de Avilés. La data fa referència a la fi dels treballs principals en aquesta part del camí. Posteriorment, el 30 de juliol de l’any 1778, es va promulgar un ban referent a la senyalització de les obres públiques que es realitzaven a Catalunya. Aquest document normalitza la construcció de les fites commemoratives en aquestes obres i en regula la tipologia i les inscripcions que havien d’incloure.

  L'any 1940, durant un episodi de fortes pluges a la zona, la fita fou desplaçada de la seva ubicació original. Es creu que podria haver estat situada uns metres més amunt, prop de l'hostal del Grau i coincidint amb els límits diocesans i municipals d'aquell moment. En els anys 70 del segle XX, uns caminaires la van recol·locar a la seva ubicació actual.

  BUSQUETS COSTA, Francesc; FUMANAL PAGÈS, Miquel Àngel; COLOMER CASAMITJANA, Joel; GUTIÉRREZ ORTIZ, Júlia (2010). Travessant el Collsacabra. El camí ral de Vic a Olot i les Marrades del Grau. Història, arqueologia, patrimoni. Olot: Ajuntament d’Olot, p. 97, 100, 102-103, 125.

  MORELL I FINA, Àngels; NUET I BADIA, Josep (2004). Collsacabra. Guia d’excursions. Col. Guies del Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p. 60.