Fita de les Marrades
Rupit i Pruit

    Osona
    Camí ral de Vic a Olot - Les Marrades del Grau
    Emplaçament
    Al bell mig de les Marrades, en el marge del camí
    825 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.07805
    2.45601
    455003
    4658585
    Número de fitxa
    08901 - 86
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Any
    1731
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Cultural
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08185A00900017
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Estructura de pedra aïllada situada al marge del camí, en el tram del camí ral situat entre l'hostal del Grau i la font de les Marrades. Està formada per un basament de planta quadrada rematat amb un capitell motllurat amb collarí i finalitzat amb un coronament arrodonit. El frontal del basament presenta gravada la següent inscripció "LAUDETUR NOMEN DOMINI" (Lloeu el nom del Senyor), l'escut de Vic i l'any 1731. A la part posterior del basament hi ha gravat l'escut de Vic també.

     

    Altres noms relacionats amb l'element: pedró de les Marrades. L'element està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

    La fita fou instal·lada en motiu de les obres de millora del camí ral de Vic a Olot, impulsat pel corregidor José de Avilés. La data fa referència a la fi dels treballs principals en aquesta part del camí. Posteriorment, el 30 de juliol de l’any 1778, es va promulgar un ban referent a la senyalització de les obres públiques que es realitzaven a Catalunya. Aquest document normalitza la construcció de les fites commemoratives en aquestes obres i en regula la tipologia i les inscripcions que havien d’incloure.

    L'any 1940, durant un episodi de fortes pluges a la zona, la fita fou desplaçada de la seva ubicació original. Es creu que podria haver estat situada uns metres més amunt, prop de l'hostal del Grau i coincidint amb els límits diocesans i municipals d'aquell moment. En els anys 70 del segle XX, uns caminaires la van recol·locar a la seva ubicació actual.

    BUSQUETS COSTA, Francesc; FUMANAL PAGÈS, Miquel Àngel; COLOMER CASAMITJANA, Joel; GUTIÉRREZ ORTIZ, Júlia (2010). Travessant el Collsacabra. El camí ral de Vic a Olot i les Marrades del Grau. Història, arqueologia, patrimoni. Olot: Ajuntament d’Olot, p. 97, 100, 102-103, 125.

    MORELL I FINA, Àngels; NUET I BADIA, Josep (2004). Collsacabra. Guia d’excursions. Col. Guies del Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p. 60.