Habitatge al carrer del Fossar, 29
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 29
    A la banda de llevant del nucli urbà de Rupit, a l'inici del carrer del Coll del Castell

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta més o menys rectangular, assentat a la roca natural de la zona i situat damunt del nivell de circulació del carrer. Presenta una coberta de teula àrab d’un sol vessant, amb el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada al sud-oest. La façana principal compta amb un portal d’accés a l’interior i una finestra simple, ambdues obertures rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. La finestra està protegida amb una reixa de ferro. Al primer pis hi ha un únic finestral d’obertura rectangular, amb l’emmarcament bastit amb maons. Té sortida a un balcó delimitat amb una barana de fusta i sostingut amb una solera de bigues i mènsules de fusta. Les obertures del pis superior es corresponen amb dues petites finestres rectangulars emmarcades amb maons. La façana de llevant, orientada al carrer, compta amb petites finestres simples d’obertura rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra, les llindes planes i els ampits motllurats. Adossat a l’extrem de ponent de la façana principal hi ha un petit volum de planta irregular organitzat en un sol nivell. Presenta una coberta plana a mode de terrassa, que està connectada amb el balcó de la primera planta. Compta amb obertures rectangulars (un portal i dues finestres) emmarcades amb carreus de pedra i amb les llindes planes.

La construcció està bastida en pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular i amb un revestiment arrebossat i emblanquinat que cobreix els paraments del volum principal. El volum auxiliar deixa l’aparell de pedra vist.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Bigorra.