Habitatge al carrer del Fossar, 25
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 25
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit, prop de la plaça dels Cavallers

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, format per dos cossos adossats. Es troba assentat damunt de la roca natural de la zona i del nivell de circulació del carrer. Ambdós volums presenten les cobertes de teula àrab d’un i dos vessants, amb els careners paral·lels a la façana principal i ràfecs de llates i mènsules de fusta. Estan distribuïts en planta baixa i dos pisos. Majoritàriament, les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes, tot i algunes reformes. El volum adossat a la banda de ponent, que té l’accés compartit amb l’habitatge del costat (can Banús), presenta una llarga escala massissa de pedra adossada al parament, que dóna accés a un porxo situat a la primera planta, des del que s’accedeix a un dels portals d’accés a l’interior. Aquest és d’obertura rectangular, amb un dels brancals bastit amb carreus de pedra i la llinda de fusta. Al seu costat hi ha una finestra rectangular emmarcada amb pedra i amb reixa de ferro (ambdues obertures han estat reformades). Al segon pis hi ha una galeria delimitada amb baranes de brèndoles de fusta, coberta amb una solera de llates i bigues de fusta. En destaca un pilar bastit amb pedra i carreus escairats, disposat a la cantonada est dels pisos superiors. El volum de llevant compta amb una porta d’arc apuntat bastida amb pedra disposada a sardinell i situada al bell mig de les escales anteriors. Els pisos superiors presenten una finestra simple per planta, amb els brancals bastits amb carreus de pedra, les llindes planes i els ampits motllurats. La façana de llevant compta amb un portal d’accés rectangular (nº 25) emmarcat amb carreus de pedra i amb la llinda plana monolítica. S’hi accedeix mitjançant unes escales de pedra que també donen accés al número 27 del mateix carrer (can Saltiri).

La construcció està bastida amb pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular. S’observen fragments de maons, teules i pedres més petites per regularitzar el parament.

Altres noms relacionats amb l'edifici: ca l'Andreu Palou, cal Sabater, l'Estudi de cal Sabater.

A mitjans del segle XX, l’edifici era la casa del sabater de la vila.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació U33.