Festa Major d'Olesa Olesa de Montserrat

  Baix Llobregat
  Parc municipal
  105

  Coordenades:

  41.54406
  1.89124
  407522
  4599749
  08147-119
  Patrimoni immaterial
  Manifestació festiva
  Contemporani
  XVIII-XXI
  Bo
  Inexistent
  Obert
  Lúdic
  Pública
  Jordi Piñero Subirana

  L'any 1366 el rei Pere III el Cerimoniós, a precs del prior de Montserrat, Jaume de Vivers, va concedir la celebració d'una fira a la vila d'Olesa. Es creu que aquesta fira fou el bressol de la festa major, que se celebra el dia 24 de juny, per sant Joan. En el transcurs de la festa s'organitzen tot tipus d'activitats: exposicions, concursos, trobades de gegants, sardanes, activitats esportives, concerts, balls, etc. Actualment la festa s'inicia amb el pregó que es llegeix al balcó de l'Ajuntament, i acaba amb el tradicional castell de focs, l'últim dia de les festes. La nit de la revetlla s'encenen les fogueres de Sant Joan que s'han anat preparant al llarg de la setmana, enmig dels petards inseparables d'aquesta festa.

  Al segle XVIII per sant Joan es feien dues processons els dies 24 i 25 de juny, coincidint amb la festa major i la fira. Es dirigien cap al portal de Sant Joan, situat a l'extrem del carrer Coscoll i possiblement passaven pel carrer de les Argelines, fins a la creu dels Plans o d'en Xairó. El primer envelat per fer-hi els tradicionals balls és documentat a finals del segle XIX, a iniciativa del Círcol Tradicionalista i també d'altres entitats. A principis del segle XX l'envelat s'establí a la plaça de la Verdura o de les Fonts i posteiorment a la plaça Catalunya.

  HERNÁNDEZ CARDONA, M. Àngel (2000). Olesa al finals del segle XVIII segons les respostes de Joan Boada al qüestionari de Zamora. Col·lecció Vila d'Olesa, 7. Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 196
  MARTÍNEZ NOGAREDA, E (2000). L'Abans. Olesa de Montserrat. Recull gràfic. 1875-1965. Ed. Efadós, p. 602-618